Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Киносалоните пред фалит, искат нулев ДДС за билетите

От Асоциацията на българските киносалони настояват за финансова помощ от държавата, която да покрие разходите им от март 2020 до юни 2021 г.

Снимка: Sailko/Уикипедия - Киносалоните пред фалит, искат нулев ДДС за билетите

Снимка: Sailko/Уикипедия

Асоциацията на българските киносалони предрича скорошен фалит на кината у нас и настоява за бързи правителствени мерки по въпроса, които включват мораториум върху кредитите за работещите и фирмите в бизнеса, както и нулева ставка по ДДС за билетите за кино. Исканията са представени в две писма – едното адресирано до министър-председателя, а другото – до министъра на финансите.

В писмото си до премиера от Асоциацията на киносалоните казват, че се присъединяват към исканията на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и настояват за незабавна помощ за киносалоните и дистрибуторите на филми, която да покрие разходите от март 2020 до юни 2021 г., включително 80% от разходите за заплати и осигуровки на наетите лица и управителите на дружествата, стопанисващи кината. Освен да бъдат покрити лихвите по инвестиционните кредити на дружествата, от асоциацията искат мораториум върху кредитите (главница и лихва) на юридическите лица, наетите и самонаетите за още 1 година.

Собствениците на киносалони обясняват, че ситуацията е резултат не само от принудителните нови ограничения, но и от невъзможността да се планират и излъчват нови заглавия заради липсата на сигурност в сектора.

„След вчерашния брифинг на НОЩ, от който никой не разбра кината ще бъдат ли затворени, или не, едно от американските студиа реагира с пълно изумление и като предпазна мярка отмени премиерата на единственото приемливо филмово заглавие за ноември. Обърнете внимание, че това отново става заради липсата на добре подготвен план за действие. Киното е труден бизнес, свързан с редица условности (филмите се правят от едни стопански субекти, разпространяват се от втори, а се показват от трети) и не може да реагира бързо на внезапни промени!”, се казва в писмото на Асоциация на българските киносалони.

В друго писмо, адресирано до финансовия министър Кирил Ананиев, собствениците на киносалони настояват за спешно намаляване на ДДС за билети, „тъй като ние сме единственият сегмент от сектор „Култура“, за който е въведено пълно ДДС“.

В писмото е посочена и друг рисков фактор, който утежнява положението на сектора, особено в период на принудителни ограничения:

„Обръщаме се към Вас с молба да бъде разгледана мярката за премахване на ДДС върху кинобилетите. Тя би ни дала възможност да получим глътка въздух благодарение на намаляването на данъчната тежест. Това е шанс за киносалоните да се спасим и избегнем фалити в бранша след колосалните загуби в този изключително тежък период.

Искаме да обърнем внимание и на друг факт. Нашият бизнес е силно засегнат и от безконтролното пиратство, а държавата с десетилетия не предприема ефективни действия срещу него. Комбинацията на двата фактора – пиратство и COVID-кризата – се оказаха опустошителни за кината и сме изправени пред несигурното бъдеще за нашето съществуване“.

Собствениците на киносалони подчертават, че намалена или нулева ставка по ДДС е въведена в много държави – от ЕС и извън него – Австрия, Белгия, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Сърбия, Словения, Румъния, Швейцария, Турция и други.

Асоциацията на собствениците на киносалони подчертава, че подобен стимул за бизнеса що доведе до неговото разрастване и в по-малки населени места, където се чувства наложителна нужда от отваряне на киносалони.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg