Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Киното ще получи 44 милиона лева през 2022 г.

Министърът на културата ще взима решение за разпределяне на средствата

Начинът, по който ще бъдат разпределени тези средства, е от компетентността на Министерството на културата и неговия министър Атанас Атанасов, казват от Министерството на финансите. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков - Киното ще получи 44 милиона лева през 2022 г.

Начинът, по който ще бъдат разпределени тези средства, е от компетентността на Министерството на културата и неговия министър Атанас Атанасов, казват от Министерството на финансите. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Общо 44 млн. лв. от държавния бюджет през 2022 г. ще бъдат осигурени за подкрепа на филмовото изкуство. Това се казва в писмо от Министерството на финансите, изпратено в отговор на запитване от Съюза на българските филмови дейци. Според документа, при необходимост дори може да бъдат отпуснати и допълнителни суми за реализиране на предвидените по Закона за филмовата индустрия дейности.

Сумата от 44 млн. лв. се получава, като се вземат предвид разчетените средства от бюджета на Министерството на културата, предназначени за кино за 2022 г., в размер на 26 милиона лева. Към тях се прибавя и неусвоената през 2021 г. сума от 18 млн. лв., която е прехвърлена в специална сметка в БНБ. Начинът, по който ще бъдат разпределени тези средства, е от компетентността на Министерството на културата съгласно приложимия нормативен ред, се казва в писмото от Министерството на финансите, подписано от зам.-министър Росица Велкова-Желева.

Писмото на МФ с дата 31 януари е в отговор на запитване от Съюза на българските филмови дейци, изпратено на 25 януари до министрите на финансите и културата, в което освен това се искат уточнения как трябва да се тълкува според закона понятието „сериали“, за които също е осигурено финансиране. Според кинодейците поради юридическата формулировка става дума единствено за филмови, а не за телевизионни сериали.

Ситуацията с финансирането на българското кино изглежда още по-сложна поради факта, че последната сесия за 2021 г., на която бяха разпределени субсидии от бюджета за миналата година, е спряна след съдебна жалба. Решението може да отнеме повече от година, което ще създаде нов сложен прецедент с бюджета за кино.

Вижте още: БЪЛГАРСКОТО КИНО ПАК СЕ ОТЛАГА?

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

#ИскаПлаче

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах