Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кинотворци: Неравенството между мъжете и жените в българското кино е факт

Доклад и анкета, поръчани от НФЦ, показват какво мислят ангажираните с кино творци у нас по темата за половото неравенство

Филмът „Майка“ на режисьорката Зорница София е един от малкото, режисирани от жени в родната киноиндустрия. Снимка: Национален филмов център - Кинотворци: Неравенството между мъжете и жените в българското кино е факт

Филмът „Майка“ на режисьорката Зорница София е един от малкото, режисирани от жени в родната киноиндустрия. Снимка: Национален филмов център

Част от мъжете в българската киноиндустрия се страхуват съотношението между жени и мъже в нея да не се промени в полза на жените. Това е един от изводите, до които стига в доклада си Ема Ангелова, експерт по международните въпроси в Института за изследване на изкуствата при БАН. Докладът, изготвен със съдействието на Националния филмов център, ще бъде представен на ХХ-ото издание на фестивала „София мийтингс“ на 24 март.

Между 20 януари и 20 февруари 2023 година НФЦ инициира онлайн анкета сред български филмови дейци. Отзовали са се 132-ма заети във филмовата индустрия – 85 жени и 47 мъже. Според доклада това съотношение в полза на жените при отговорите е, защото жените се чувстват по-ангажирани с тематиката, а мъжете не възприемат неравнопоставеността на половете като съществен проблем и не смятат, че са необходими някакви промени в съществуващата ситуация. Някои от участващите в анкетата мъже имат съзнание за наличието на известна неравнопоставеност, се казва в доклада на Ема Ангелова.

Най-голям дял сред отговорилите на анкетата имат режисьори (45%), сценаристи (39%) и продуценти (38%), следвани със значително по-малка честота от критици (14%), актьори (11%), монтажисти (11%), художници и оператори – с по 8%. Най-ниско представени – под 5% за всяка категория, са тонрежисьорите, тоноператорите и аниматорите.

Показателно е, че най-голямо преимущество мъжете имат в режисьорската професия, което говори за нейната ненамаляваща престижност в българската филмова общност и стереотипното ѝ свързване с мъжкия пол.

Мнозинството от всички участници в анкетата (74%) смятат, че броят на мъжете в индустрията надвишава броя на жените. Близо една четвърт от всички (23%) смятат, че представителите на половете са равномерно разпределени. Най-малко – едва 3%, смятат, че жените имат числено превъзходство.

Само 13% между жените виждат численото разпределение между двата пола като приблизително равно и нито една жена не допуска, че жените имат преимущество над мъжете. Мъжете, от своя страна, се колебаят между отговорите „повече мъже“ и „приблизително еднакъв брой“, като с преднина от 6% надделява предположението за по-голяма представеност на мъжете (49%). 9% от анкетираните мъже дават отговор, че жените преобладават. Макар че е далеч от действителното състояние на нещата, той издава известен страх пред вероятността съотношението наистина да се промени в полза на жените, твърди авторката на доклада.

61% процента от всички запитани смятат, че в националната филмова индустрия има неравенство между половете. Процентното съотношение претърпява известни изменения, когато въпросът се конкретизира. Когато той се отнася не до цялата индустрия, а до конкретната област, в която работи анкетираният, броят на тези, които виждат неравенство, е равен на отхвърлящите подобна вероятност. Фактът обаче, че всеки втори от анкетираните смята, че в неговата професия има неравенство между половете, е достатъчно тревожен, гласи един от изводите на доклада.

Усещането на по-голяма част от отговорилите – 79%, е, че повечето филми, излизащи годишно на националния пазар, са режисирани от мъже. 1% от участниците смятат, че филмите от мъже са равен брой с тези, режисирани от жени. Едва 3% са на мнение, че филмите от жени преобладават на пазара. Почти всички жени – 91%, смятат, че филмите от мъже доминират на националния пазар. 58% от мъжете се съгласяват с тази позиция, но не малка част от тях – 38%, е на мнение, че излезлите филми от мъже и от жени са приблизително еднакъв брой годишно.

52% от анкетираните от всички полове вярват, че трябва да се увеличи подкрепата за първи и втори филм на жени от киноиндустрията. 46% смятат, че трябва да има представителен баланс между двата пола в комисиите на НФЦ.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90