POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кинозаври искат парите ви

Новите филми: честен блокбъстър и два филма с претенции, различни от пълните зали

Опасностите се редят на опашка за среща с героите на Брайс Далас Хауърд, Крис Прат (на снимката) и любимата ни велосирапторка Блу. - Кинозаври искат парите ви

Опасностите се редят на опашка за среща с героите на Брайс Далас Хауърд, Крис Прат (на снимката) и любимата ни велосирапторка Блу.

Честен холивудски блокбъстър, който не претендира за нищо друго, освен за парите ви (и си ги заслужава), и два фестивални филма, които се надяват за много повече, но не и на интереса на широката публика – това е лесният избор за кинолюбителите тази седмица.

Джурасик парк: Рухналото кралство

25 години след първия „Джурасик парк“ на кинозавъра Стивън Спилбърг паркът може и да рухне, но обитателите му цъфтят, вързват (ги) и процъфтяват – в буквалния и в преносния смисъл – повече от повечето продължения на блокбъстъри тази година. И пред тях се открива един цял нов свят.

Още първите сцени в новия „Джурасик свят: Рухналото кралство“ поставят мрачната рамка и задават вихреното темпо в наситения с хорър елементи екшън – и подмолния, често почти невидим, но осезаем хумор зад хоръра. Защото, ако е представена съвсем сериозно, гледката на чудовища, които късат крайници и дъвчат хора, е по-скоро порно за психопати, отколкото семейно забавление.

Филмът е препоръчителен за деца над 12 години, но едва ли много зрители над тази възраст ще се впечатлят особено от опитите на сюжета да пропагандира екологични и антивоенни каузи, както и да говори за отговорността на науката.

Сюжетът не е важен, защото Рухналото кралство предлага почти безспирен екшън. А кратките сцени с разсъждения за опазването на природата са, за да можем да си поемем дъх, а не за да се замисляме за каузи.

Най-краткото описание, което мога да дам (без никакви спойлери), е следното: героите се измъкват от една опасност, само за да се окажат в друга, още по-голяма – и така няколко пъти, докато филмът свърши. Опасностите направо се редят на опашка за среща с героите на Брайс Далас Хауърд, Крис Прат и любимата ни велосирапторка Блу.

Знаете ли дзен притча за човека, преследван от тигър, който висял над ръба на пропаст, хванат за малинов храст, а отдолу към него пълзяла змия — човекът откъснал една малинка, лапнал я и казал: „Мммм, вкусно“. В „Джурасик свят“ дзен няма. Но ако имаше подобна сцена (разбира се с динозаври, вместо със змии и тигри), вулкан, изригващ лава, би подпалил храста, а малината щеше да се окаже отровна.

Филмът започва в парка с чудовища и огън в дъждовна нощ – и завършва в същата обстановка, плюс любимите герои, оставени сред чудовищата, но вече в старинно имение и атмосфера на готически хорър…

След 25 години с парка е свършено (по най-забавния начин) и вече всеки има шанс да види на живо и безплатно както оригинални, така и ъпгрейтнати динозаври, с безброй възможности. Очакваме следващия филм с нетърпение, режисьорът може да остане същият – Хуан Антонио Байона.

(Впрочем, смятам, че за ролята на Хан Соло в „Соло“ Крис Прат щеше да е много по-подходящ от онова момче. Дано продуцентите се сетят за него, когато дойде ред да снимат истории от света на Индиана Джоунс – шапката и камшикът ще му отиват.)

Убийството на свещения елен

Филмът на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос е смес от драма, хорър и арткино, в която на семейството на опитен кардиохирург му се налага да се разплаща за фатална грешка, допусната от него преди години. Това се случва много бавно, с дълги кадри и отначало звучащи странно диалози, но това не е недостатък, а напротив – по пътя всеки детайл е от значение. Някои критици сравниха работата на Лантимос с направеното от Кубрик в „Сиянието“.

Участват Никол Кидман и младият Бари Кеоган.

Заглавието е препратка към древногръцки мит.

Другият любовник

https://youtu.be/McHOJpvYLwU

„Другият любовник“ на Франсоа Озон е френски еротичен психотрилър по романа „Животът на близнаците“ на Джойс Каръл Оутс. Клои, крехка млада жена, се влюбва в психоаналитика си Пол. Някоко месеца по-късно, когато се премества да живее при него, тя започна да осъзнава, че той ѝ е разкрил само част от себе си. Предвид заглавието на романа, всеки се досеща заккаво става дума. Но по-интересното е не какво, а как.

Във филма има един кадър, който накара дори свикналата на какво ли не публика в Кан да ахне, после да се засмее и накрая да ръкопляска.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90