VivaPay

Кирил и Методий били образовали Русия

Изложба пред Руския културно-информационен център в София изличава България от историята на църковнославянския език

За 24 май пред Руския културно-информационен център в София бе наредена изложбата „При изворите на славянската писменост“, където не се споменава, че кирилицата идва в Русия от България. Снимка: Площад Славейков - Кирил и Методий били образовали Русия

За 24 май пред Руския културно-информационен център в София бе наредена изложбата „При изворите на славянската писменост“, където не се споменава, че кирилицата идва в Русия от България. Снимка: Площад Славейков

Изложба на Руския културно-информационен център твърди, че Кирил и Методий са „първите разпространители на грамотността и просветата в Русия”. На пана пред входа на РКИЦ са разположени фотографии на руски икони и ръкописи, част от колекцията на Московския държавен обединен художествен историко-архитектурен и природно-ландшафтен музей – резерват.

Експозицията е представена под заглавие „Изворът на славянската култура”, но съдържа само руски документи и артефакти. Никъде в изложбата не се споменава България. Светите братя Кирил и Методий са описани така:

„Свети Кирил, по прозвище Философ (827 – 869) и неговият брат Методий Моравски – родени в гръцкия град Солун (Салоники), реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия”.

Снимка: Площад Славейков

Табелката към иконата горе вляво. Снимка: Площад Славейков

Старателното избягване на България като основен фактор за разпространяването на азбуката продължава и в описанието на Соловецкия манастир, където според уточнението под снимка имало над 4 хиляди тома на „древноруски, гръцки и латински език”.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

В нито една икона, нито една книга, нито един факт в тази изложба, посветена на 24 май и писмеността в центъра на София, не е отбелязана България.

Снимка: Площад Славейков

Снимка: Площад Славейков

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg