Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кирил и Методий били образовали Русия

Изложба пред Руския културно-информационен център в София изличава България от историята на църковнославянския език

За 24 май пред Руския културно-информационен център в София бе наредена изложбата „При изворите на славянската писменост“, където не се споменава, че кирилицата идва в Русия от България. Снимка: Площад Славейков - Кирил и Методий били образовали Русия

За 24 май пред Руския културно-информационен център в София бе наредена изложбата „При изворите на славянската писменост“, където не се споменава, че кирилицата идва в Русия от България. Снимка: Площад Славейков

Изложба на Руския културно-информационен център твърди, че Кирил и Методий са „първите разпространители на грамотността и просветата в Русия”. На пана пред входа на РКИЦ са разположени фотографии на руски икони и ръкописи, част от колекцията на Московския държавен обединен художествен историко-архитектурен и природно-ландшафтен музей – резерват.

Експозицията е представена под заглавие „Изворът на славянската култура”, но съдържа само руски документи и артефакти. Никъде в изложбата не се споменава България. Светите братя Кирил и Методий са описани така:

„Свети Кирил, по прозвище Философ (827 – 869) и неговият брат Методий Моравски – родени в гръцкия град Солун (Салоники), реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия”.

Снимка: Площад Славейков

Табелката към иконата горе вляво. Снимка: Площад Славейков

Старателното избягване на България като основен фактор за разпространяването на азбуката продължава и в описанието на Соловецкия манастир, където според уточнението под снимка имало над 4 хиляди тома на „древноруски, гръцки и латински език”.

В нито една икона, нито една книга, нито един факт в тази изложба, посветена на 24 май и писмеността в центъра на София, не е отбелязана България.

Снимка: Площад Славейков

Снимка: Площад Славейков

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах