Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Кирил и Методий били образовали Русия

Изложба пред Руския културно-информационен център в София изличава България от историята на църковнославянския език

За 24 май пред Руския културно-информационен център в София бе наредена изложбата „При изворите на славянската писменост“, където не се споменава, че кирилицата идва в Русия от България. Снимка: Площад Славейков - Кирил и Методий били образовали Русия

За 24 май пред Руския културно-информационен център в София бе наредена изложбата „При изворите на славянската писменост“, където не се споменава, че кирилицата идва в Русия от България. Снимка: Площад Славейков

Изложба на Руския културно-информационен център твърди, че Кирил и Методий са „първите разпространители на грамотността и просветата в Русия”. На пана пред входа на РКИЦ са разположени фотографии на руски икони и ръкописи, част от колекцията на Московския държавен обединен художествен историко-архитектурен и природно-ландшафтен музей – резерват.

Експозицията е представена под заглавие „Изворът на славянската култура”, но съдържа само руски документи и артефакти. Никъде в изложбата не се споменава България. Светите братя Кирил и Методий са описани така:

„Свети Кирил, по прозвище Философ (827 – 869) и неговият брат Методий Моравски – родени в гръцкия град Солун (Салоники), реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия”.

Снимка: Площад Славейков

Табелката към иконата горе вляво. Снимка: Площад Славейков

Старателното избягване на България като основен фактор за разпространяването на азбуката продължава и в описанието на Соловецкия манастир, където според уточнението под снимка имало над 4 хиляди тома на „древноруски, гръцки и латински език”.

В нито една икона, нито една книга, нито един факт в тази изложба, посветена на 24 май и писмеността в центъра на София, не е отбелязана България.

Снимка: Площад Славейков

Снимка: Площад Славейков

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах