Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кирил Кадийски в антология сред Юго, Кавафис и Хюз

„Постмодернизъм“ на българския поет в рецитал на критика Стефан Баке (видео)

Кирил Кадийски е емблематична фигура за българската поезия във Франция. Той е член-кореспондент на Академия Маларме, вторият чужденец носител на престижната награда „Макс Жакоб”, кавалер на ордена за изкуство и литература - за заслуги към френската култура, почетен гражданин на „Монмартърската република”. Снимка: Емил Георгиев - Кирил Кадийски в антология сред Юго, Кавафис и Хюз

Кирил Кадийски е емблематична фигура за българската поезия във Франция. Той е член-кореспондент на Академия Маларме, вторият чужденец носител на престижната награда „Макс Жакоб”, кавалер на ордена за изкуство и литература - за заслуги към френската култура, почетен гражданин на „Монмартърската република”. Снимка: Емил Георгиев

Стихотворение на Кирил Кадийски попадна във виртуална антология сред поети като Виктор Юго, Емили Дикинсън, Кавафис, Фернандо Песоа, Рьоне Шар, Силвия Плат, Тед Хюз и др. Всеки от авторите е представен в YouTube с по една своя творба на фона на илюстративен материал – снимки, корици на книги, факсимилни текстове.

При Кадийски избраната работа е „Постмодернизъм“, прочетено от френския литературен критик и преподавател в Университета в Екс-ан-Прованс Стефан Баке.

Стихотворението е от фонотеката на Дома на поезията в Марсилия, където преди няколко години имаше представяне на творчеството на българския поет в рамките на т.нар. Литературен „Тур дьо Франс”, в който взеха участие поети от 27-те страни членки на ЕС.

Предлагаме ви и текста на „Постмодернизъм“ на Кирил Кадийски.

Постмодернизъм

Старият поет седи като белоглав орел в клетката, изплетена от меридианите, до които вече е достигнала неговата поезия, и някой от литературните врабци – не само дързък, но и нагъл – току се промуши през пръчките и го клъвне по главата. И веднага изчезне. И понятие  си няма той в какви небета е летял Поетът. И в какви лети сега – във виденията си. И откъде да го има? Постмодернистът – врабец, който чака да изпадне нещо изпод опашката на Пегаса.

Вижте още: КИРИЛ КАДИЙСКИ: ЧЕ КОЙ МОЖЕ ДА ТИ ОТНЕМЕ РОБСТВОТО БЕ, РОБЕ!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС