Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Кирил Манолов, дожът на Генуа в Летния театър във Варна

Баритонът пее в „Симон Боканегра“ на фестивала „Варненско лято“

Публиката на „Варненско лято“ ще има шанса да слуша баритона Кирил Манолов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков  - Кирил Манолов, дожът на Генуа в Летния театър във Варна

Публиката на „Варненско лято“ ще има шанса да слуша баритона Кирил Манолов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

След като пя в „Трубадур“ на стадион „Берое“, на баритона Кирил Манолов му предстои още едно оперно предизвикателство на открито – на 8 август той излиза в ролята на Симон Боканегра в едноименната опера на Верди. Участието му е във Варна, в рамките на десетото издание на „Опера в Летния театър“, част от фестивала „Варненско лято“.

„Симон Боканегра“ разказва историята на първи дож на Генуа през XIV век. Верди черпи вдъхновение от две писма на поета Франческо Петрарка – едно до дожа Боканегра, другото до дожа на Венеция, в които Боканегра ги упреква, че се готвят да водят братоубийствена война, а и двамата са синове на една и съща майка – Италия. Героите в операта са изправени един срещу друг, гневът определя действията им. Любовта е контрапункт на мракобесното настояще и единствената пътека към помирението.

Верди използва драмата на Антинио Гутиерес, сам написва план-сценарий на сюжета и го изпраща на либретиста Франческо Мариа Пиаве. Но първите две представления на спектакъла през 1857 г. във венецианския оперен театър „Ла Фениче“ и през 1859 г. в Миланската „Скала“ нямат особен успех. Въпреки това Верди не се отказва и 20 години по-късно я преработва, този път по либрето на Ариго Бойто. Големият успех на премиерата в „Ла Скала“ на 24 март 1881 г. предопределя щастливата по-нататъшна съдба на операта „Симон Боканегра“, макар и до днес произведението да се играе в малко театри по света поради своята граматическа и вокална сложност.

Това ще е втора българска премиера за заглавието в настоящия музикален сезон – това бе един от най-амбициозните проекти на Софийската опера и балет през сезон 2018/2019.

Със „Симон Боканегра“ Верди създава една от най-забележителните партии за баритон в световното оперно наследство, която на 8 август ще изпълни Кирил Манолов. Това е сред малкото шансове да го чуем на родна сцена, предвид, че работи основно в големите чуждестранни театри – в края на юни 2019 г. той закри сезона на Чикагския симфоничен оркестър под диригентството на Рикардо Мути. Манолов има голям опит и с други Вердиеви опери, като самият Мути го определя за „най-добрия Фалстаф на нашето време“.

На сцената на Летния театър във Варна ще му партнират италианското сопрано Дария Масиеро в ролята на Амелия Грималди и тенорът Иван Момиров като Габриеле Адорно. Диригент е Николета Конти, режисьор – Деян Прошев.

Вижте още: ОПЕРНИЯТ ПЕВЕЦ КИРИЛ МАНОЛОВ: ЗА ДА ПЕЕШ В ИТАЛИЯ, ТРЯБВА ДА СИ 10 ПЪТИ ПО-ДОБЪР ОТ ТЯХ

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg