Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Кирил Манолов, дожът на Генуа в Летния театър във Варна

Баритонът пее в „Симон Боканегра“ на фестивала „Варненско лято“

Публиката на „Варненско лято“ ще има шанса да слуша баритона Кирил Манолов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков  - Кирил Манолов, дожът на Генуа в Летния театър във Варна

Публиката на „Варненско лято“ ще има шанса да слуша баритона Кирил Манолов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

След като пя в „Трубадур“ на стадион „Берое“, на баритона Кирил Манолов му предстои още едно оперно предизвикателство на открито – на 8 август той излиза в ролята на Симон Боканегра в едноименната опера на Верди. Участието му е във Варна, в рамките на десетото издание на „Опера в Летния театър“, част от фестивала „Варненско лято“.

„Симон Боканегра“ разказва историята на първи дож на Генуа през XIV век. Верди черпи вдъхновение от две писма на поета Франческо Петрарка – едно до дожа Боканегра, другото до дожа на Венеция, в които Боканегра ги упреква, че се готвят да водят братоубийствена война, а и двамата са синове на една и съща майка – Италия. Героите в операта са изправени един срещу друг, гневът определя действията им. Любовта е контрапункт на мракобесното настояще и единствената пътека към помирението.

Верди използва драмата на Антинио Гутиерес, сам написва план-сценарий на сюжета и го изпраща на либретиста Франческо Мариа Пиаве. Но първите две представления на спектакъла през 1857 г. във венецианския оперен театър „Ла Фениче“ и през 1859 г. в Миланската „Скала“ нямат особен успех. Въпреки това Верди не се отказва и 20 години по-късно я преработва, този път по либрето на Ариго Бойто. Големият успех на премиерата в „Ла Скала“ на 24 март 1881 г. предопределя щастливата по-нататъшна съдба на операта „Симон Боканегра“, макар и до днес произведението да се играе в малко театри по света поради своята граматическа и вокална сложност.

Това ще е втора българска премиера за заглавието в настоящия музикален сезон – това бе един от най-амбициозните проекти на Софийската опера и балет през сезон 2018/2019.

Със „Симон Боканегра“ Верди създава една от най-забележителните партии за баритон в световното оперно наследство, която на 8 август ще изпълни Кирил Манолов. Това е сред малкото шансове да го чуем на родна сцена, предвид, че работи основно в големите чуждестранни театри – в края на юни 2019 г. той закри сезона на Чикагския симфоничен оркестър под диригентството на Рикардо Мути. Манолов има голям опит и с други Вердиеви опери, като самият Мути го определя за „най-добрия Фалстаф на нашето време“.

На сцената на Летния театър във Варна ще му партнират италианското сопрано Дария Масиеро в ролята на Амелия Грималди и тенорът Иван Момиров като Габриеле Адорно. Диригент е Николета Конти, режисьор – Деян Прошев.

Вижте още: ОПЕРНИЯТ ПЕВЕЦ КИРИЛ МАНОЛОВ: ЗА ДА ПЕЕШ В ИТАЛИЯ, ТРЯБВА ДА СИ 10 ПЪТИ ПО-ДОБЪР ОТ ТЯХ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах