VivaPay

Кирил Манолов е музикант на 2019 година според слушателите на БНР

Пламен Джуров отличен за изключителен принос към българската култура

Кирил Манолов вероятно ще получи отличието си на официална церемония през есента. Снимка: Ани Петрова/БНР - Кирил Манолов е музикант на 2019 година според слушателите на БНР

Кирил Манолов вероятно ще получи отличието си на официална церемония през есента. Снимка: Ани Петрова/БНР

Баритонът Кирил Манолов е избран за музикант на 2019 г. в след национално допитване на музикалното предаване „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР. В гласуването са участвали над 5 хил. слушатели.

Резултатите от анкетата обикновено се обявяват на церемония с галаконцерт, но поради епидемиологичната обстановка това няма да се случи през 2020 г. Имената на победителите бяха обявени единствено в ефира на радиото. Организаторите все пак се надяват, че награждаването ще проведе и на живо през есента.

Не си спомням да е имало друга година, в която да съм пял толкова на българска сцена – каза Манолов пред слушателите. – Много се радвам и благодаря на публиката, че оцени старанието ми. Изборът на слушателите в тази анкета за мен е най-ценното нещо, защото, колкото и клиширано да звучи, ние работим за публиката. Тя е най-важното нещо, което имаме и аз съм много щастлив, че хората ме избраха за „Музикант на годината“!

В специално издание на предаването бяха обявени и фаворитите на публиката в останалите категории – за изключителен принос към българската култура бе отличен диригентът Пламен Джуров. Пианистът Емануил Иванов бе обявен за млад музикант на годината. За музикален проект признание получи „Коледа“ от Димитър Ненов, проект от Националното турне на Фондация „Йордан Камджалов“. Дуетът Зорница Иларионова и Мартина Табакова бяха определени за ансамбъл на 2019-а. Иларионова е лауреат и в категорията „Активна творческа дейност“, като така стана първият музикант, получил две награди в една година. Вота на слушателите в категория „Класиката в други жанрове“ събра певицата Весела Делчева.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

За четвърти път беше обявена и специалната награда „Олга Камбурова“ в подкрепа на младите таланти, която се определя от екипа на „Алегро Виваче“. Възможността да направи професионални студийни записи в БНР получи 16-годишната цигуларка Лора Маркова, ученичка в НМУ „Любомир Пипков“ – София.

Кирил Манолов е сред българските оперни изпълнители с блестяща кариера на световната сцена. Популярният диригент Рикардо Мути го определя за „най-добрият Фалстаф на света“, но репертоарът на Манолов излиза отвъд тази негова коронна роля: Амонасро в „Аида“, Граф ди Луна в „Трубадур“, Симон Боканегра и Набуко в едноименните опери, Милер в „Луиза Милер“, Фигаро в „Севилският бръснар“, Дон Карлос в „Силата на съдбата“, Ренато в „Бал с маски“, Дулкамара в „Любовен елексир“ и др.

Вижте още: ОПЕРНИЯТ ПЕВЕЦ КИРИЛ МАНОЛОВ: ЗА ДА ПЕЕШ В ИТАЛИЯ, ТРЯБВА ДА СИ 10 ПЪТИ ПО-ДОБЪР ОТ ТЯХ

2019 г. бе наистина успешна за Кирил Манолов – той участва по покана на Рикардо Мути в концертните изпълнения на „Аида“ с Чикагския симфоничен оркестър, в които имаше още един български изпълнител – певицата Красимира Стоянова. Въпреки чуждестранните ангажименти, Манолов имаше изяви и на родна сцена. Той участва в изпълнението на „Немски реквием“ със Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР, а през годината пя в постановката на „Набуко“ на Русенската опера, представена и в зала 1 на НДК, както и в концертния вариант на Софийската опера заедно с примата Мария Гулегина. Двамата си партнираха и в „Бал с маски“, отново в Софийската опера. Пред пловдивската публика той излезе във „Фалстаф“, пред варненската – в „Симон Боканегра“, пред сливенската – в „Аида“, а пред старозагорската – в „Трубадур“. Участва и в спектакъла „Трубадур“ на Софийската опера в „Опера на върховете“ на Белоградчишките скали.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg