Кирил Манолов пее в „Трубадур“ на стадион „Берое“

Спектакъл на Старозагорската опера с участието на сръбския тенор Зоран Тодорович и още впечатляващи солисти

Кирил Манолов на един от финалните концерти на Чикагския симфоничен оркестър под диригентството на Рикардо Мути в сезон 2018/19. Снимка: Личен архив - Кирил Манолов пее в „Трубадур“ на стадион „Берое“

Кирил Манолов на един от финалните концерти на Чикагския симфоничен оркестър под диригентството на Рикардо Мути в сезон 2018/19. Снимка: Личен архив

Необичаен тим ще излезе на стадион „Берое“ на 7 юли, когато на скамейките вместо футболни ще се настанят оперни запалянковци, за да аплодират „Трубадур“ от Верди в изпълнение на Старозагорската опера. Спектакълът е част от четвъртото издание на „Опера на стадиона“ и ще представи впечатляващ състав от солисти, сред които са баритонът Кирил Манолов и тенорът Зоран Тодорович.

Манолов, наречен от знаменития Рикардо Мути „най-добрият Фалстаф на нашето време“, влиза в ролята на Граф ди Луна. Баритонът пя с голям успех в спектакъла „Фалстаф“, когато работи с Мути, диригент на Чикаския симфоничен оркестър, в Овиедо през юли 2015 г. В продължение на няколко сезона българинът е фаворит в ролята и излиза на различни световни оперни сцени, между които Хамбургската опера, Унгарската национална опера, „Дойче опер“ в Берлин, през 2013 г. и на фестивала в Равена, Италия. Към Стара Загора обаче Манолов има специален сантимент – тъкмо на тази сцена той прави своя дебют като Граф ди Луна. Това е и първата му голяма роля във Вердиевия репертоар.

На 25 юни Манолов закри сезона с Чикагския симфоничен оркестър и диригента Рикардо Мути – заедно представиха „Аида“. Баритонът бе в ролята на Амонасро, цар на Етиопия и баща на Аида, а самата Аида бе българското сопрано Красимира Стоянова.

На стадион „Берое“ Манолов ще си партнира с друг голям оперен изпълнител – тенора Зоран Тодорович, който ще влезе в ролята на трубадура Манрико. Това ще е третото участие на сърбина в постановка на Старозагорската опера – през 2017-а Тодорович бе аплодиран в ролята на Туриду в спектакъла „Селска чест“ от Маскани, поставен на хълма Царевец във Велико Търново. През 2018 г. той бе Канио в „Палячи“ под купола на Цирк „Балкански“.

Америка за България

В ролята на Азучена в „Трубадур“ гостува мецосопраното Даниела Дякова. Образът на Леонора е поверен на Елена Баръмова, солистка на Старозагорската опера.

Режисьор на спектакъла е Огнян Драганов, диригент на оркестъра е Ивайло Кринчев, на хора – Младен Станев. За сценична визия е отговорен художникът на Старозагорската опера Тодор Демеров. Костюмите са на Денис Иванов.

Пловдив Джаз Фест