Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кирил Серебренников емигрира във Франция

Условната присъда на режисьора бе отменена

Серебренников вече е във Франция. Снимка: Жоел Шапрон/Фейсбук - Кирил Серебренников емигрира във Франция

Серебренников вече е във Франция. Снимка: Жоел Шапрон/Фейсбук

Руският режисьор Кирил Серебренников напусна Русия и се засели във Франция. За това съобщи неговият близък приятел, френският кинокритик Жоел Шапрон. Той публикува във Фейсбук снимка на Серебренников, направена в Париж. На снимката руският режисьор е с тениска, на която пише „Аз изключвам телевизора“.

„А в мислите си казва: „Аз включвам културата“ – уточнява Шапрон и добавя: „Подготвят се филми, текат снимки, монтаж, планират се майсторски класове. Благодаря ти, Кирил, че си винаги така активен!“

През 2020 г. Кирил Серебренников бе осъден на три години условно лишаване от свобода заради дело по присвояване на средства за театралния проект „Платформа“. Делото, за което всички твърдяха, че е нагласено и цели да отстрани режисьора, известен с неодобрението си към режима на Путин, бе заведено още през 2017 г. През цялото време бяха отправяни призиви от руски и чуждестранни културни дейци да бъде прекратено преследването на Серебренников.

Според сайта „Медуза“, на 28 март 2022 г. Хамовническият съд в Москва е отменил условната присъда на Серебренников, което му е позволило незабавно да напусне Русия. Освен него от страната след началото на войната си тръгнаха и много други известни руски артисти като певицата Алла Пугачова, актрисата Чулпан Хаматова, певицата Земфира и др.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg