Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Кирил Серебренников обяви „Гогол център” за закрит

Департаментът по култура на Москва назначи ново ръководство на театъра и отрече закриването

Режисьорът Кирил Серебренников на кинофестивала в Кан тази година. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Кирил Серебренников обяви „Гогол център” за закрит

Режисьорът Кирил Серебренников на кинофестивала в Кан тази година. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кирил Серебренников обяви „Гогол център“ за закрит, но Департаментът на културата в Москва само смени ръководството му.

За закриването на театъра Серебренников съобщи в профила си в Инстаграм:

„Да. „Гогол център“ е затворен. Край.

Последният спектакъл ще бъде представлението „Аз не участвам във войната“ по поезията на Юри Левитански. А последната премиера на театъра беше поетичният спектакъл „Пазете лицата си“ по стихове на Андрей Вознесенски. Тогава в Театъра на Таганка спектакълът мина 3 пъти и беше веднага свален от властта. Сега те решиха да закрият театъра. Заради позицията. Заради честността. За опита за свобода. За това, че през всички месеци, в които тече война, в театъра актьорите, протестирайки срещу войната, не излизат да се покланят, а завършват всеки спектакъл с изображение на гълъба на мира. За това, че не свалиха от репертоара моите спектакли. За това, че си останаха порядъчни хора.

Заглавията на спектаклите „Аз не участвам във войната“ и „Пазете лицата си“ са послания за вас, зрителите, това е молба от всички нас, екипа на „Гогол център“, да си останете хора. Да. Те закриват жив театър. С постоянно разпродадени места. С прекрасна публика. С уникален репертоар. Театър със световно име. Театър за хората. Те могат да го направят по правото на учредителя. Но от гледна точка на изкуството това не е просто вредителство – това е убийство. Поредното обикновено убийство. Така и го запомнете.

DEUS CONSERVAT OMNIA (Бог спасява всичко (лат.) – бел. ред.)“

Междувременно ТАСС съобщи, че „Гогол център“ няма да бъде закрит, но изцяло ще бъде сменено ръководството му, като цитира Департамента по културата в Москва. На местата на сегашния художествен ръководител Алексей Агранович и директора Алексей Кабешев ще бъдат назначени Антон Яковлев и Александър Бочарников. Яковлев е изразил пред ТАСС изненада от решението, което не му е съобщено официално.

Сменено е ръководството и на други московски театри – „Съвременник“ и „Школа за съвременни пиеси“.

Кирил Серебренников бе осъден през 2020 г. на три години условно лишаване от свобода заради дело по присвояване на средства за театралния проект „Платформа“. Делото, за което всички твърдяха, че е нагласено и цели да отстрани режисьора, известен с неодобрението си към режима на Путин, бе заведено още през 2017 г. През цялото време бяха отправяни призиви от руски и чуждестранни културни дейци да бъде прекратено преследването на Серебренников. На 28 март 2022 г. според сайта „Медуза“ Хамовническия съд в Москва е отменил условната присъда на Серебренников, което му е позволило незабавно да напусне Русия. Оттогава той живее във Франция.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах