Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кирил Серебренников вече няма да ръководи театъра „Гогол център”

Ще продължи да работи като режисьор в авангардния руски театър

Режисьорът Кирил Серебренников. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Кирил Серебренников вече няма да ръководи театъра „Гогол център”

Режисьорът Кирил Серебренников. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кирил Серебренников вече няма да бъде художествен ръководител на театър „Гогол център“, съобщава ТАСС. Департаментът за култура в Москва е решил да не продължава договора с режисьора след края на февруари.

Засега няма официално обяснение за това решение. През юни 2020 г. Серебренников беше осъден на 3 години условно от Мещанския съд в Москва заради измама, като му беше присъдена глоба от около 10 хил. евро, но не му беше забранено да заема длъжности в институции. По време на проточилото се дело, в което Серебренников и неговите колеги бяха обвинени в източване на пари от театъра, режисьорът имаше подкрепата на голяма част от културния елит на Москва и Русия, според които делото срещу него е политическа репресия.

Делото срещу Серебренников е от август 2017 г. Според следствието, държавните пари, отделени за постановки на спектакли в рамките на проекта „Платформа“, са били откраднати с помощта на кухи фирми. По оценка на следователите щетите са за 133 млн. рубли (около 3,3 млн. лв). В продължение на 2 години Серебренников беше държан под домашен арест, докато през август 2019 г. не беше освободен с мярка за неотклонение подписка. Една от счетоводителките на „Седмо студио“, Нина Масляева, дала показания срещу режисьора, призна за измамите.

Друг от свидетелите, Елеонора Филимонова – помощник на основната свидетелка срещу Серебренников, твърди, че следователите са я заплашили, че ако не подпише показания, потвърждаващи разхищението на средства, ще бъде изпратена директно в затвора. Разпитът продължил повече от три часа и тя била принудена да подпише документи за доброволни признания още преди началото му.

На 2 февруари 2021 г. „Гогол център“ навърши осем години. Серебренников го управлява от самото му създаване. Въпреки предстоящите промени, по традиция театърът обобщи изявите си досега и обяви плановете си за предстоящата година точно на рождения си ден.

„За осем години в театъра са влезли около 1 милион души“, казва в отчета си художественият му директор и добавя: „Имали сме 60 премиери, пътували сме на 35 гастрола, по време на които сме играли 65 спектакъла.“

Общите приходи за това време са около 1 милиард рубли (около 1 милион евро). Общата запълняемост на залата в предковидния период е била средно 98%. Преките транслации онлайн по време на карантината са гледани от повече от един милион зрители.

За 2021 г. са предвидени няколко премиери. През февруари на сцена излиза спектакълът „Човек без име“ за писателя Владимир Одоевски, който е дело на четирима режисьори – Пьотр Айду, Александър Барменков, Кирил Серебренников и Никита Кукушкин.

През април ще има премиера представлението „Страх и отвращение в Москва“ – руски вариант на „Страх и омраза в Лас Вегас“, роман на американеца Хънтър Томпсън. Режисьорът на „Петрови в грипа“ Антон Федоров подготвя постановка, наречена „Буковски“, посветена на именития американски автор. Кирил Серебренников пък работи върху драматизацията и режисурата на спектакъл по сатиричния роман на Салтиков-Щедрин „История за един град“.

През новия сезон „Гогол център“ ще отдели специално внимание на сътрудничеството със съвременни художници. Ще бъде създадено отделно направление – „Гогол арт“ със самостоятелен куратор.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС