Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Киркоров смени гащите, ще пее и след ядрен взрив

Либерали и патриоти в Русия са възмутени от неясната и лицемерна позиция на т. нар. крал на руския поп – преди защитаваше Галкин и Пугачова, а сега е на страната на Путин

„В искреността на Киркоров може да не се съмняваме – няма я. Той произнесе мотивиращата си реч със същия обработен драматичен тон, както произнася всичко останало. Така си поръчват салата със скариди или казват: „Махни се, отвратителни човече!“, пише „Новая газета“. - Киркоров смени гащите, ще пее и след ядрен взрив

„В искреността на Киркоров може да не се съмняваме – няма я. Той произнесе мотивиращата си реч със същия обработен драматичен тон, както произнася всичко останало. Така си поръчват салата със скариди или казват: „Махни се, отвратителни човече!“, пише „Новая газета“.

Решението на Филип Киркоров да покани на свои концерти в Крим ранени руски войници предизвика буря от реакции в Русия. Поддръжниците на войната казват, че е късно да се прави на патриот, а тези, които не одобряват агресията на Путин, се възмущават от опортюнистичното лицемерие на поппевеца.

„Новая газета. Европа“ обобщава мненията на руската публика днес за краля на руския поп с авторски материал на Ян Шенкман.

„Киркоров смени гащите“. Така започва коментарът на Шенкман, който обобщава в едно изречение еднаквите заглавия в либералните и патриотичните медии в Руската федерация.

„Либералните: как можа, досега защитаваше Галкин и Пугачова от нападките на Симонян! Патриотичните: е само такъв съюзник ни липсваше!“

Според Шенкман Киркоров не е направил нищо повече от това, което много пъти преди него сътвориха руските звезди – сговорил се е с престъпната власт.

„В искреността на Киркоров може да не се съмняваме – няма я. Той произнесе мотивиращата си реч със същия обработен драматичен тон, както произнася всичко останало. Така си поръчват салата със скариди или казват: „Махни се, отвратителни човече!“

Коментаторът твърди убедено, че ако в Крим са си почивали ранени войници от украинската армия, Киркоров би поканил и тях на концерт, и би казал, че Украйна е велика страна.

„На него просто му е важно да има концерти и да получава хонорари“, пише Шенкман.

„Всъщност Киркоров в Крим е сериал от няколко сезона. Сега съвсем не е първият от тях. Само преди година Украйна му забрани да стъпва на нейна територия „в целите на осигуряване на национална безопасност за страната“. Точно заради концерти в Крим и поддръжка на анексията на полуострова. Е, след три дни го махна от списъците. Той е зайче. Много, много мило.“

Колумнистът на „Новая газета“ цитира пропутинската телевизия „Царград“, която смята, че трансформацията на Киркоров е принудителна мярка, твърди се, че неговият номер бил намерен в телефона на член от „Десен сектор“ (дясна към крайнодясна украинска националистическа политическа партия и паравоенно движение – бел. ред.). Освен това в последно време рейтингът му спадна заради отказа му да подкрепи войната на Петербургския форум и заради клипа, в който танцува върху православен кръст. Нямал е избор, смятат от „Царград“.

„Да бе, принудителна – пише Шенкман. – Съчувствие и уважение за бореца, попаднал в пресата на кървавите силови структури. Със същия успех може да се каже, че човекът е бил принуден да получава милиони и да води шикозен начин на живот. Накарали са го насила.“

„Светът се срива в пропастта, а Киркоров дава концерти“, обобщава коментаторът, като напомня, че всеки път залите за негови изпълнения са пълни докрай.

„Във Виница по стените рисуват с кръв, а на афтърпартито на Киркоров има изрисувани фръцльовци с ексклузивни тоалети, а масите се огъват от ексклузивна храна“, коментира Шенкман.

Според него това е отговорът на въпроса защо руснаците няма да се надигнат и да свалят путинския режим, но и защо така вяло подкрепят войната.

„Те всъщност се надяват Киркоров да ги покани на масата си.“

Шенкман цитира изследване от скорошно социологическо проучване в Русия, според което 42% от руснаците не са изпитвали стрес през последната половин година.

„Всички сме в стрес, зле ни е. На мен – защото в Украйна загиват хора, а в Русия всичко се подреди така, че бях принуден да замина и останах без дом – пише авторът. – Прилепин и Симонян са в стрес, защото руските танкове още не са стигнали до покрайнините на Вашингтон. А за 42 процента всичко е нормално. Те пият чай и слушат Киркоров.“

„Докато украинците и руснаците се бият до смърт за поредното парче земя в степите на Донецк – Киркоров побеждава. Прилепин така и написа в Телеграм канала си: Удряй, ти победи! Съчувствам ти, Захар (Прилепин). Най-накрая разбра, че са те…“, пише Шенкман, коментирайки изказване на писателя Захар Прилепин, в което той предупреждава, че Киркоров е по-страшен от ситуацията в „Азовстал“ и го призовава да изпее „Вставай, страна огромная“.

„Той ще пее и след ядрен взрив“, смята коментаторът на „Новая газета“ и разказва любопитна история.

„Преди пет години унило се влачех из квартала с торбички от хипермаркета. Спрях на светофара, до мен наби спирачки лъскава бричка, май BMW, и ме опръска с кал. Вдигнах камък и го хвърлих към купето. Вратата се отвори, излезе дебел мъж и ми каза:

„Боклук! Трябва да те пребия, ама нямам време. Бързам за митинг на Навални, ще правим революция.“

Минаха пет години. Малко преди да замина, купувам волтарен в аптеката, търсех по-евтин. Спрях на светофара. Гледам – познато лице. Същия дебел мъж, само че още по дебел. И вече не с BMW, а с „Инфинити“. През отворения прозорец се чува последният хит на Киркоров. Погледна ме сякаш съм парцал, но май не ме позна. Светофарът щракна, колата тръгна, а на задното стъкло видях залепен знака Z.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg