Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кит Харингтън, двигателят на Барутния заговор

Актьорът е в главната роля на минисериал на Би Би Си за прочутото съзаклятие от началото на XVII в.

Жена ми е мъртва, името ми е опозорено, приятелите ми и семейството ми са изтезавани и бесени, казва в трейлъра към сериала героят на Кит Харингтън. - Кит Харингтън, двигателят на Барутния заговор

Жена ми е мъртва, името ми е опозорено, приятелите ми и семейството ми са изтезавани и бесени, казва в трейлъра към сериала героят на Кит Харингтън.

Remember, remember!
The fifth of November,
The Gunpowder treason and plot;
Английска фолклорна песен, ок. 1870 г.

Джон Сняг вече е Егон Таргариен, но преди и сам да го разбере ще го видим като Робърт Кейтсби, двигателят на прочутия Барутен заговор от началото на XVII век. Кит Харингтън, между седмия и осмия сезон на „Игра на тронове“, влиза в друг престижен сериал – трисерийната телевизионна драма на Би Би Си Gunpowder („Барут“).

Барутният заговор от 1605 г. цели убийството на крал Джеймс I и взривяването на Парламента в Лондон. Освен Кейтсби, в чиято роля влиза Харингтън, другата голяма историческа фигура в сценария е Гай Фокс – и до днес с неговото име се свързва анархическата идеология, а стилизиран вид на лицето му стои на маските на „Анонимните“ и застъпниците на тезата за повече лични свободи.

Планът при Барутния заговор цели взривяването на Камарата на лордовете по време на държавното откриване на Английския парламент на 5 ноември 1605 г. Мозъкът зад съзаклятието е духовникът Кейтсби, а на Фокс, който има военен опит в Испанска Нидерландия, са поверени експлозивите.

„Жена ми е мъртва, името ми е опозорено, приятелите ми и семейството ми са изтезавани и бесени – казва в трейлъра към сериала героят на Харингтън. – Трябва да ударим в корена. Фокс ще запали фитила и аз, Робърт Кейтсби, ще изпратя краля и всичките му хора в ада.“

Но в крайна сметка, разказва историята, заговорът е разкрит чрез анонимно писмо. Около полунощ на 4 ноември при претърсване на Камарата на лордовете властите откриват Гай Фокс да пази 36 бурета с барут – напълно достатъчно, за да рухне цялата сграда. Част от заговорниците бягат, когато разбират, че са разкрити, стига се и до сблъсъци с шерифа, при които има загинали.

При съдебен процес вледващата година, в края на януари, осем от оцелелите, включително и Фокс (но не и Кейтсби – той е убит при битка след бягството, и в този филм едва ли ще се стигне до възкресение), са осъдени на смърт. Чрез обесване, изкормване и разчекване.

Освен Харингтън, в поредицата на Би Би Си играят още Мат Гатис от „Шерлок“, Дерек Ридъл и Лив Тайлър. В ролята на Гай Фокс е Том Кълън („Имението Даунтън“). Режисьор е Джей Блейксън, сенаристи са Ронан Бенет и Даниел Уест.

„Барут“ все още няма премиерна дата. Очаква се скоро по Би Би Си.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Върхът у мен

kapatovo.bg