Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кит Харингтън: Джофри е президент на САЩ

Живеем в свят, който все повече заприличва на „Игра на тронове“, смята актьорът

Кит Харингтън - бивш и бъдещ крал, предрича „Варайъти“ в мартенския си брой - Кит Харингтън: Джофри е президент на САЩ

Кит Харингтън - бивш и бъдещ крал, предрича „Варайъти“ в мартенския си брой

Кит Харингтън говори за политика преди началото на последния сезон на „Игра на тронове“ в мартенския брой на „Варайъти“. Британската звезда, познат с ролята си на Джон Сняг, е на корицата на списанието за март, по-малко от месец преди да тръгне осмият сезон на „Игра на тронове“ на 15 април. Интервюто Харингтън дава през декември в Лондон.

„Игра на тронове“ разказва за две неща, според мен – за нефункциониращи семейства или въобще за семейства като цяло, където винаги се намира най-добрата драма, и за устойчивата идея, че хората, които търсят власт, най-често са хората, които не трябва да я получават – казва Харингтън. – За жалост, оставяме „Троновете“ с Джофри като президент на Съединените американски щати.“

Джофри е момчето-крал, възкачило се на Железния трон след смъртта на баща си Робърт Баратеон. Той загуби живота си, отровен от Олена Тирел (баба на невестата си), на собствената си сватба с Марджъри Тирел. Джофри често бива сравняван с Доналд Тръмп, отбелязва „Варайъти“.

„Много съм натъжен за състоянието на света, в който се намираме, докато идва края на „Троновете“. Защото ако беше пророчески сериал, човек би се надявал, че хората ще го гледат и ще опитат да избегнат някои от ситуациите, в които героите се намират, но имам чувството, че живеем в свят, който все повече заприличва на сериала“, смята актьорът.

Харингтън размишлява и по въпроса до каква степен „Троновете“ пораждат противоречия с начина, по който представят жените – някои от тях боравят главно с насилие (Церсей Лаистър), а други са подложени на сексуален тормоз (Санса Старк).

„Мисля, че това е страхотно фентъзи, защото разказва за невероятно трудни и разнообразни, чисто човешки персонажи. Има както женски, така и мъжки комплексни герои. Сериалът беше противоречив, от време на време дори много противоречив, но задава въпроси на публиката – коментира Харингтън. – По този начин направи това, което драмите трябва да правят и показа какво може да бъде фентъзито. Този жанр винаги се приема с надсмешка като не толкова значим. Но аз мисля, че е удивителен и с огромен обхват. В него влиза и лидерството като резонанс на реалния свят.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg