Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Китай кацна на „тъмната страна“ на Луната

Първото успешно прилуняване в опит да превърне народната република във водеща космическа сила

Кадър от невидимата за човечеството страна на Луната. Снимка: Китайска национална космическа агенция - Китай кацна на „тъмната страна“ на Луната

Кадър от невидимата за човечеството страна на Луната. Снимка: Китайска национална космическа агенция

Китайският луноход „Чанъ 4“ е първият космически апарат, кацнал на невидимата за човечеството страна на Луната, съобщава китайската държавна телевизия, цитирана от редица световни медии. Прилуняването е станало на 3 януари в 10,26 ч. пекинско време.

Китайската национална космическа агенция приземява лунохода в неизследвания досега басейн Айткен на южния полюс – това е най-старият, 13 км дълбок и 2 500 км дълъг кратер на повърхността на Луната. От там е и първата снимка на „тъмната страна“ на Луната. Изображението е споделено първо от китайските медии в Туитър, засега не се дават повече подробности около откритията.

Първата снимка отблизо от „тъмната страна“ на Луната. Снимка: Китайска национална космическа агенция

„Тъмната страна“ на Луната е територия, отнасяща се за лунното полукълбо, коeто остава невидимо за човешкото око от Земята. Често използвана за художествено вдъхновение, „тъмната страна“ всъщност не е съвсем тъмна – двете полукълба се редуват, попадайки под слънчевите лъчи всяка за по две седмици. Нарича се „тъмна“ и защото е най-неизследваната част на земния спътник.

Тъй като не е обърната към планетата ни, тази страна е свободна от радио честоти. Затова луноходът не може директно да се свърже със Земята. За да превъзмогне това, Китай пуска и придружаващ сателит, обикалящ край Луната, който да осъществява връзка, съобщава Си Ен Ен.

„Чанъ 4“ бе изстрелян на 8 декември от космодрума „Сичан“ в провинция Съчуан. Четири дни по-късно совалката влиза в орбитата на Луната, съобщават китайските медии.

Мисията на китайския луноход е да вземе детайлни проби от повърхността на Луната и да изследва състава ѝ.

Смята се, че басейнът Айткен се е формирал по време на огромен сблъсък с друго небесно тяло много рано в историята на Луната. Сблъсъкът изхвърля част от повърхността на Луната, предлагайки по-задълбочен поглед в мантията ѝ и вероятно отговор на въпроса как се е образувала.

Другите задачи на мисията включват експеримент дали растение ще поникне в нискогравитационна среда – на борда на лунохода има 3 кг семена на картофи и други растения, както и копринени буби, предава Би Би Си. Ще бъде направен и опит да се осъществят нискочестотни радио-астрономически наблюдения. Междувременно луноходът ще търси и вода и ще изучи взаимодействието на слънчевите ветрове върху повърхността на Луната.

„Тъй като далечната страна на Луната е защитена от електромагнитни намеси от Земята, това е идеалното място да се проучат космическата среда и слънчевите изригвания, като апаратът ще може да „слуша“ дълбините на космоса“, коментира зам.-директорът на Лунните експедиции и Центъра по космическата програма в Китайската национална космическа агенция.

Апаратът е дълъг 1,5 метра, широк и висок е около метър, разполага с два сгъваеми слънчеви панела и се движи на шест колела.

Прилуняването на „Чанъ 4“. Снимка: Китайска национална космическа агенция

Официалните репортажи за кацането се появиха в телевизията един час, след като държавните медии „Чайна дейли“ и „Чайна глобъл телевижън нетуърк“ изтриха постовете си с новината за успешното прилуняване от социалните мрежи. Това предизвика объркване и съмнение за достоверността на мисията.
Не последва обяснение защо туитовете са били изтрити – според някои предположения, става дума за временен проблем, отстранен по-късно, или за непрофесионализъм на държавните медии, изпреварили събитията.

„Има много геополитика и астрополитика в това, не е само научна мисия, а става дума за издигането на Китай като световна космическа сила – смята Малкълм Дейвис, старши аналитик по стратегия на отбраната в Австралийския институт по стратегически политики, цитиран от „Гардиън“. – Има много ентусиазъм за космическата програма в Китай. Има и много национализъм, те виждат ролята на Китай в космоса като ключов елемент от тяхното издигане.“

Кацането бе определено от НАСА като „забележително постижение“. Австралийската космическа агенция не коментира официално мисията на „Чанъ 4“ и пожела на китайците „всичко хубаво“.

Двете страни на Луната, заснети от НАСА

Според Дейвис, успешното приземяване на лунохода ще подразни американците, на които вероятно няма да се понрави идеята китайци да кацнат на Луната след тях.

„Предполагам, че ще видим анонс за намеренията на китайците да пратят космонавти на Луната до 2030 г.“, коментира Дейвис.

Космически апарати и преди са пращали снимки от далечната страна на Луната, но луноход досега не се е приземявал там.

Мисията бележи опитите на Китай да се превърнат във водеща космическа сила, редом до САЩ и Русия. Това е обосновано и с намеренията на народната република да установи военно надмощие в космоса, коментира Дейвис. Друга мотивация биха могли да бъдат и огромните ресурси на изотопа на хелия Хелий-3, който се смята, че съществува в огромни количества на спътника на Земята.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС