Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Китай наказа 27 души за „трагично грозни“ илюстрации в учебник

Подигравки и подозрения, че рисунките са дело на западни агенти

Илюстрациите умишлено са провокативни, предполагат някои потребители на социалните мрежи. - Китай наказа 27 души за „трагично грозни“ илюстрации в учебник

Илюстрациите умишлено са провокативни, предполагат някои потребители на социалните мрежи.

Китайските власти наказаха 27 души заради учебник по математика с „трагично грозни“ илюстрации, съобщава „Гардиън“. Министерството на образованието проведе едномесечно разследване, за да заключи, че рисунките в учебника „не са красиви“, някои от тях дори са „доста грозни“ и не отразяват слънчевия имидж на децата на Китай, казват от ведомството.

Учебникът е създаден от държавното издателство, ангажирано с изданията на министерството, преди почти 10 години и активно се използва в някои начални училища в страната. През май изданието отново става популярно след пост на учителка в социалните мрежи, която снимала илюстрациите. Част от тях изобразяват персонажи с разкривени и замазани лица, в други момченца дърпат полите на съученичките си, а в една от тях ясно се вижда, че детето има татуировка на крака.

Момче е илюстрирано да дърпа полата на съученичката си.

Потребителите на социалните мрежи приеха илюстрациите по-скоро с насмешка, но някои ги определиха като „културно унищожение“ на Китай и предположиха, че са дело на западни агенти в образователния сектор на страната.

Подигравките с рисунките се възприеха доста негативно и от управляващата Комунистическа партия, която по-рано обяви, че започва ревизия на всички учебници в програмата, за да се увери, че „са в съответствие с правилната политическа насока и ценностна ориентация“.

Властите са намерили 27 души виновни за учебника, тъй като са „пренебрегнали дълга и отговорностите си“ и са били наказани по партийна линия – президентът на държавното издателство например е получил официална забележка, която може дори да постави под въпрос бъдещето му кариерно развитие. Главният редактор и отговорният редактор в сектор „Математика“ са били уволнени. Илюстраторите и дизайнерите на учебника са били „наказани подобаващо“, но властите са отказали да дадат повече подробности.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС