VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Китай напълно възстанови боксофиса си след пандемията

Приходите от прожекциите, които трябваше да отчете за седмица, бяха постигнати още в петък

Китайският военен филм „The Eight Hundred“ се оказа решаващ за оздравяването на кинопазара в страната.  - Китай напълно възстанови боксофиса си след пандемията

Китайският военен филм „The Eight Hundred“ се оказа решаващ за оздравяването на кинопазара в страната.

Китай е първата държава в света, която успя напълно да възстанови боксофиса си след COVID-19, става ясно от резултатите, оповестени от аналитичната фирма „Gower Street“, базирана в Обединеното кралство.

Компанията проследява развитието на пет ключови индикатори, фактор за оздравяването на индустрията. Първият от тях е процентът на салоните, които отново посрещат публика (той трябва да е над 80%), а последният е приходите на киносалоните, които за седмица трябва да отговарят на седмичните резултати в сравнение с предходните две години.

След като бъде изпълнен и петият индикатор, даденият пазар „трябва да реагира нормално, с върхове и спадове в зависимост от календара с филмови премиери“, отбелязват от изследователската компания.

За да е пълно оздравяването, Китай трябваше да генерира седмичен боксофис от 184 млн. долара, но според данните посочената сума е достигната още в петък, 28 август. Националният боксофис дори бележи позитивна тенденция – между 24 и 28 август приходът се равнява на 252 млн. долара, което е с над 18% повече от миналогодишния резултат за същия период.

Успеха компанията отдава на местния филм на военна тематика „The Eight Hundred“, както и на фестивал, чийто еквивалент в западния свят е Свети Валентин. По този повод кината пуснаха дългоочаквана китайска романтична комедия за пътуване във времето и филмът направи 39 млн. долара само в първия си ден.

На 25 август бе премиерата на китайската романтична драма „Дива трева“ и на „Малки жени“ на Грета Геруиг. Съживяването на пазара идва тъкмо навреме за премиерата на „Тенет“ на Кристофър Нолан, който се очаква да ускори процеса на възстановяване с премиерата си на 4 септември.

Вижте още: ШЕДЬОВЪРЪТ НА НОЛАН, КОЙТО ВЪРНА ПУБЛИКАТА В КИНОСАЛОНИТЕ

Преди това предстои повторна премиера на неговия „Генезис“. Публиката чака и пускането на „Мулан“ – китайският пазар е най-важният за успеха на този филм. Все още няма премиерна дата за големите екрани, но игралната версия на китайската легенда се очаква съвсем скоро.

СЛЕД ЧЕТИРИ ОТЛАГАНИЯ „МУЛАН“ ТРЪГВА ПО КИНАТА ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90