Китай напълно възстанови боксофиса си след пандемията

Приходите от прожекциите, които трябваше да отчете за седмица, бяха постигнати още в петък

Китайският военен филм „The Eight Hundred“ се оказа решаващ за оздравяването на кинопазара в страната.  - Китай напълно възстанови боксофиса си след пандемията

Китайският военен филм „The Eight Hundred“ се оказа решаващ за оздравяването на кинопазара в страната.

Китай е първата държава в света, която успя напълно да възстанови боксофиса си след COVID-19, става ясно от резултатите, оповестени от аналитичната фирма „Gower Street“, базирана в Обединеното кралство.

Компанията проследява развитието на пет ключови индикатори, фактор за оздравяването на индустрията. Първият от тях е процентът на салоните, които отново посрещат публика (той трябва да е над 80%), а последният е приходите на киносалоните, които за седмица трябва да отговарят на седмичните резултати в сравнение с предходните две години.

След като бъде изпълнен и петият индикатор, даденият пазар „трябва да реагира нормално, с върхове и спадове в зависимост от календара с филмови премиери“, отбелязват от изследователската компания.

За да е пълно оздравяването, Китай трябваше да генерира седмичен боксофис от 184 млн. долара, но според данните посочената сума е достигната още в петък, 28 август. Националният боксофис дори бележи позитивна тенденция – между 24 и 28 август приходът се равнява на 252 млн. долара, което е с над 18% повече от миналогодишния резултат за същия период.

Фантастико

Успеха компанията отдава на местния филм на военна тематика „The Eight Hundred“, както и на фестивал, чийто еквивалент в западния свят е Свети Валентин. По този повод кината пуснаха дългоочаквана китайска романтична комедия за пътуване във времето и филмът направи 39 млн. долара само в първия си ден.

На 25 август бе премиерата на китайската романтична драма „Дива трева“ и на „Малки жени“ на Грета Геруиг. Съживяването на пазара идва тъкмо навреме за премиерата на „Тенет“ на Кристофър Нолан, който се очаква да ускори процеса на възстановяване с премиерата си на 4 септември.

Вижте още: ШЕДЬОВЪРЪТ НА НОЛАН, КОЙТО ВЪРНА ПУБЛИКАТА В КИНОСАЛОНИТЕ

Преди това предстои повторна премиера на неговия „Генезис“. Публиката чака и пускането на „Мулан“ – китайският пазар е най-важният за успеха на този филм. Все още няма премиерна дата за големите екрани, но игралната версия на китайската легенда се очаква съвсем скоро.

СЛЕД ЧЕТИРИ ОТЛАГАНИЯ „МУЛАН“ ТРЪГВА ПО КИНАТА ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах