Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Китай опитва да изтрие Чингис хан от изложба във Франция

Френски експерти отлагат изложбата, за да не се подчинят на китайската цензура

Статуя на Чингис хан на около 50 км от Улан Батор, Монголия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Китай опитва да изтрие Чингис хан от изложба във Франция

Статуя на Чингис хан на около 50 км от Улан Батор, Монголия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Историческият музей в Нант отлага подготвена изложба, посветена на Чингис хан и Монголската империя, основана от него. Причината, изтъкната от ръководството на музея, е нежеланието на експертите да участват в пренаписването на историята под натиска на китайската цензура, отбелязва „Льо Паризиен”.

Изложбата „Син на небето и степите. Чингис хан и раждането на Монголската империя” трябваше да бъде открита на 17 октомври 2020 г. в музея „Замъкът на Бретонските херцози” в Нант. Заради пандемията през пролетта е взето решение откриването да се отложи за първата половина на 2021 г. В подготовката на експозицията са взели участие експерти от Историческия музей в Нант в сътрудничество с Музея на Вътрешна Монголия в китайския град Хух Хото. Изложбата е част от мащабен проект, който изследва взаимовръзките между френския град и други региони в света. Част от партньорските проекти вече са осъществени с колеги на историците от Гърция, Колумбия, Швеция, Швейцария, Австрия и други страни.

Но при подготовката на изложбата за основателя на Монголската империя се появяват непредвидени обстоятелства. През лятото на 2020 г. в процеса на подготовка се намесват китайските власти. Те предявяват изискване никъде в експозицията да не фигурират думите „Чингис хан” и „империя”. Освен това китайските цензори изпращат текст, който настояват да бъде включен в каталога и всички материали за изложбата. В него думата „монголец” е употребена на 12 страница, Чингис хан изобщо изчезва, а цялата история се върти около китайската династия Хан, казва пред „Льо Паризиен” директорът на музея в Нант Бертран Гийе.

Специалистите на музея решават, че подготвеният текст „съдържа елементи на необективно пренаписване на историята, с цел монголската история и култура изцяло да изчезнат в полза на новата национална история”.

Китайската страна започва да настоява за изменения, точно когато се изостря ситуацията в автономния район Вътрешна Монголия, където китайските власти блокират единствената социална мрежа в Китай на монголски език. На 1 септември 2020 г. в китайския регион започват протести заради решението на властите обучението в училищата да бъде само на китайски език.

Историците от Нант отказват да се съгласят доброволно с китайската цензура. Затова изложбата няма да бъде открита нито на 17 октомври, нито през 2021 г.

„Взехме решение да спрем тази експозиция в името на човешките, научните и етични ценности, които отстояваме”, се казва в изявление на музейното ръководство.

Засега срокът на отлагане не е известен, но експертите са категорични, че изложбата не се отменя и по нея ще се работи и в бъдеще.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах