Китай опитва да изтрие Чингис хан от изложба във Франция

Френски експерти отлагат изложбата, за да не се подчинят на китайската цензура

Статуя на Чингис хан на около 50 км от Улан Батор, Монголия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Китай опитва да изтрие Чингис хан от изложба във Франция

Статуя на Чингис хан на около 50 км от Улан Батор, Монголия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Историческият музей в Нант отлага подготвена изложба, посветена на Чингис хан и Монголската империя, основана от него. Причината, изтъкната от ръководството на музея, е нежеланието на експертите да участват в пренаписването на историята под натиска на китайската цензура, отбелязва „Льо Паризиен”.

Изложбата „Син на небето и степите. Чингис хан и раждането на Монголската империя” трябваше да бъде открита на 17 октомври 2020 г. в музея „Замъкът на Бретонските херцози” в Нант. Заради пандемията през пролетта е взето решение откриването да се отложи за първата половина на 2021 г. В подготовката на експозицията са взели участие експерти от Историческия музей в Нант в сътрудничество с Музея на Вътрешна Монголия в китайския град Хух Хото. Изложбата е част от мащабен проект, който изследва взаимовръзките между френския град и други региони в света. Част от партньорските проекти вече са осъществени с колеги на историците от Гърция, Колумбия, Швеция, Швейцария, Австрия и други страни.

Но при подготовката на изложбата за основателя на Монголската империя се появяват непредвидени обстоятелства. През лятото на 2020 г. в процеса на подготовка се намесват китайските власти. Те предявяват изискване никъде в експозицията да не фигурират думите „Чингис хан” и „империя”. Освен това китайските цензори изпращат текст, който настояват да бъде включен в каталога и всички материали за изложбата. В него думата „монголец” е употребена на 12 страница, Чингис хан изобщо изчезва, а цялата история се върти около китайската династия Хан, казва пред „Льо Паризиен” директорът на музея в Нант Бертран Гийе.

Специалистите на музея решават, че подготвеният текст „съдържа елементи на необективно пренаписване на историята, с цел монголската история и култура изцяло да изчезнат в полза на новата национална история”.

Америка за България

Китайската страна започва да настоява за изменения, точно когато се изостря ситуацията в автономния район Вътрешна Монголия, където китайските власти блокират единствената социална мрежа в Китай на монголски език. На 1 септември 2020 г. в китайския регион започват протести заради решението на властите обучението в училищата да бъде само на китайски език.

Историците от Нант отказват да се съгласят доброволно с китайската цензура. Затова изложбата няма да бъде открита нито на 17 октомври, нито през 2021 г.

„Взехме решение да спрем тази експозиция в името на човешките, научните и етични ценности, които отстояваме”, се казва в изявление на музейното ръководство.

Засега срокът на отлагане не е известен, но експертите са категорични, че изложбата не се отменя и по нея ще се работи и в бъдеще.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах