Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Китай промени финала на „Миньоните 2“ рaдикaлно

Цензурa „в името нa спрaведливосттa“

Гру и верните му миньони в сцена от „Миньоните: Възходът на Гру“ - Китай промени финала на „Миньоните 2“ рaдикaлно

Гру и верните му миньони в сцена от „Миньоните: Възходът на Гру“

Цензорите в Китай промениха финала на „Миньоните: Възходът на Гру“, за да въздадат справедливост за престъпления в анимационния филм, сигнализираха зрителите в народната република. Това е поредният път, в който държавата радикално редактира холивудско заглавие, след като по-рано през годината промени финала на „Боен клуб“, лишавайки го от анархистичното му послание.

В китайската си версия „Миньоните 2“ завършва със залавянето от полицията на Див пердах, един от основните антагонисти на филма. Той е отведен в затвора, където прекарва 20 години. Междувременно Гру, негов съучастник, се завръща при семейството си и най-голямото му постижение е, че стaвa „баща на три момичета“, съобщават потребители на китайската социална мрежа „Уейбо“.

В оригиналния филм Гру и Див пердах се отпрaвят заедно към неизвестното, но безопасно място, след като последният е инсценирал смъртта си, за да избегне залавяне от органите на реда.

Китайското допълнение удължава филма с eднa минута, но стотици потребители на мрежата поставиха въпроса нужно ли е било изобщо и отбелязаха ниското качество на редакциите, оприличени на „презентация на PowerPoint“.

„Само ние, китайците, се нуждаем от специално ръководство от страх, че анимационен филм може да ни развали“, отбелязва потребител.

Китай – един от най-големите филмови пазари на света, подбира внимателно кои международни филми да влязат в афиша на киносалоните. Десетки холивудски филми тръгват на екран в страната след известни редакции – променени или изцяло изрязани сцени, най-често с отстрaнено ЛГБТ съдържание или друго поведение, което притеснява цензорите.

„Миньоните 2“ претърпяха съдбата на „Боен клуб“, който по-рано през годината бе редактиран в една от водещите видеоплатформи в страната, за да покаже, че протагонистът и алтер егото му не успяват с плана си да взривят ключови сгради, а вместо това са заловени от полицията.

Вижте още: „БОЕН КЛУБ“ СЕ СДОБИ С НОВ ФИНАЛ В КИТАЙ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС