Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Китай съкрати 6 мин. от първия епизод на „Игра на тронове 8“

Рекордните 17,4 млн. зрители привлече дебютът на сезона

Сцената с летящия на дракон Джон Сняг бе очаквана от всички почитатели на сериала.   - Китай съкрати 6 мин. от първия епизод на „Игра на тронове 8“

Сцената с летящия на дракон Джон Сняг бе очаквана от всички почитатели на сериала.

Около 17,4 милиона души в Съединените щати са гледали първия епизод от последния сезон на „Игра на тронове“, озаглавен „Зимен хребет“. HBO отбеляза, че това е рекорден брой зрители (и то само по телевизията) за епизод от фентъзи сагата и го прави най-гледаната развлекателна програма по сценарий за тази година (предишният рекорд бе на „Теория за големия взрив“, гледан от 14,1 млн. души).

Рекордно много пъти епизодът е бил гледан в онлайн платформата на НВО. У нас на 15 април, както и на други места по света, въпреки ранния час – 4 сутринта, НВО Go се срина за кратко поради големия интерес. На епизода са посветени повече от пет милиона публикации в Туитър, което го прави най-споменавания в социалните мрежи. Моментът, ангажирал най-много потребителите на социалната мрежа, е разговорът между Самуел Тарли и Джон Сняг в криптите на Зимен хребет.

Премиерният епизод на осми сезон е привлякъл 8,1% повече зрители от дебютния епизод на седми сезон – добър знак за НВО, които през май месец ще затвори последната страница на най-мащабния си телевизионен сериал и в момента се подготвя за нова епоха във франчайза с един потвърден и няколко планирани проекта по истории на Дж. Р. Р. Мартин.

Почитателите на сагата трябваше да чакат близо две години, за да гледат продължението на любимия си сериал, след като шоурънърите Дейвид Бениоф и Дан Уайс поискаха още време, за да напишат последните шест епизода.

„AT&T Inc“, която наскоро купи компанията „Time Warner Inc“, обяви, че ще увеличи бюджета на НВО с 50%. Миналият сезон на „Игра на тронове“ имаше около 32,8 млн. зрители, шестият е бил гледан от 25,7 млн. души.

И докато цифрите на Запад говорят за култ към попкултурно събитие, каквото от години не е имало, в Китай орязаха 6 минути от епизода „Зимен хребет“, съдържащи секссцени, груб език и насилие преди тамошната премиера. Самият НВО като телевизионен канал не е достъпен за широката маса китайски зрители, като единственият легален вариант за почитателите му остава цензурираната версия на медийния гигант „Tencent“.

Вижте още: „ИГРА НА ТРОНОВЕ 8“ С НОСТАЛГИЯ КЪМ ПЪРВИТЕ ЕПИЗОДИ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg