Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Китай ще каца на тъмната страна на Луната

Мисията на лунохода - част от амбициозния план на народната република да се превърне в космическа суперсила

Наследникът на Юту (Нефритен заек) ще бъде изстрелян към Луната в края на тази година. Илюстрация: Информационна агенция „Синхуа“ - Китай ще каца на тъмната страна на Луната

Наследникът на Юту (Нефритен заек) ще бъде изстрелян към Луната в края на тази година. Илюстрация: Информационна агенция „Синхуа“

Китай планира да стане първата страна в света, изследвала тъмната страна на Луната. Тамошни учени представиха модела на нов луноход, който да кацне от другата страна на земния спътник. Апаратът все още няма име, дълъг е 1,5 метра, широк и висок е около метър, с два сгъваеми слънчеви панела и шест колелета, стана ясно на пресконференция в сряда, съобщава Си Ен Ен.

Страната обяви намеренията си да изпрати апарат до тъмната страна на Луната още през 2015 г. През май тази година народната република изстреля в космоса сателит, който да установи комуникационна връзка между Земята и неизследваната територия на Луната.

Последният китайски луноход Юту (Нефритен заек) спря да работи през август 2016 г. след 972 прослужени дни. Китай е едва третата страна след САЩ и Русия, която проведе успешно лунно кацане.

В момента тече конкурс за прозвище на наследника на Юту – победителят ще спечели 435 долара, както и шанса да гледа на живо изстрелването на апарата в космоса. Дизайнът на лунохода е взет от „Нефритения заек“.

„Работихме здраво, за да подобрим неговата надеждност, провеждайки хиляди експерименти да подсигурим дългосрочната му работа, особено взимайки под внимание влиянието на скали, долини и цепнатини по повърхността на Луната”, казва Ву Уайрен, дизайнер на изобретението.

Следващата лунна мисия ще се извърши към края на тази година, твърдят властите – предстои да бъде обявена точната дата на събитието. Ву обяснява, че космическият апарат е с радар, камера и оборудване, съвместно разработено между Китай и Швеция.

Китай доста закъсня с включването си в космическото състезание. Страната се сдобива с първия си сателит през 1970 г., когато САЩ изпраща първия човек за Луната. Но социалистическата държава инвестира милиарди долари в развитие на тази индустрия, за разлика от НАСА, която е изправена пред бюджетен лимит. Китайските амбиции са страната да поведе в междузвездното съревнование в предстоящото десетилетие. Пекин планира да изпрати в космоса първата си мисия до Марс през 2020-а, за да извърши сателитна и наземна изследователска дейност. Мисията ще бъде последвана от втора с цел да се вземат проби от повърхността на Червената планета.

Според Ву Янхуа, заместник-ръководител на Китайската национална космическа агенция, държавата разучава възможностите за изпращане на човек в космоса и разработва планове за мисии до Юпитер и спътниците му. До 2022 г. китайските власти имат амбиции да имат постоянна космическа станция – същата година, в която се очаква да приключи финансирането на Международната космическа станция.

Но амбициозните планове на страната да се превърне в космическа суперсила не вървят така гладко. През април над Тихия океан се разби космическата им станция „Тянгон-1“ (Райски палат-1). 8,5-тонният апарат бе изстрелян през 2011 г. и се описваше като „мощен политически символ“ на Китай, но през 2016-а, след месеци слухове, китайските власти потвърдиха, че са изгубили контрола над апарата и той ще се разбие на Земята. Това, разбира се, не е първата космическа станция, излязла от контрол – през 1991 г. съветската станция „Салют 7“ (20 тона) се разби на Земята, като отломки падаха над аржентинския град Капитан Бермудес, по подобен начин гигантската 77-тонна „Скайлаб“ на НАСА падна край Пърт в Западна Австралия през 1979 г.

Тъмната страна на Луната

Освен заглавие на песен и на осмия студиен албум на „Пинк Флойд“, „тъмната страна“ на Луната се отнася за лунното полукълбо, коeто остава невидимо за човешкото око от Земята. Често използвана за художествено вдъхновение, „тъмната страна“ всъщност не е съвсем тъмна – двете полукълба се редуват, попадайки под слънчевите лъчи всяка за по две седмици. Нарича се „тъмна“ и защото е най-неизследваната част на земния спътник.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg