Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Китай ще строи културен център в София на 4 хил. кв. м

България ще бъде домакин на Втория форум за културно сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа тази есен. - Китай ще строи културен център в София на 4 хил. кв. м

България ще бъде домакин на Втория форум за културно сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа тази есен.

Свой културен център ще строи Китай в София и търси площ от 4 хил. кв. м, на които да го разположи. Това стана ясно от днешната среща на министъра на културата Вежди Рашидов с извънредния и пълномощен посланик на Китайската народна република у нас Уей Дзинхуа.

„В момента имаме 20 културни центъра в света, а предстои да открием такива нови центрове и в Унгария, Румъния и Сърбия. Предвиждаме до 2020 г. броят на функциониращите културни центрове на Китай в чужбина да е общо 50”, обясни Дзинхуа.

„Китай е велика държава, с богата древна култура и традиции, но и съвременното изкуство в страната ви е на много високо ниво, с всяка година и интересът към Дните на китайската култура у нас се засилва, което не може да не ни радва. Разбира се, с предстоящото откриване на културни центрове на реципрочна основа в София и в Пекин нашето сътрудничество в духовната сфера ще стане още по-активно, ще придобие вече и съвсем нови форми и измерения, тогава ще може да организираме и много повече съвместни арт изяви”, заяви пред госта Рашидов.

Министърът на културата разкри, че България е потвърдила готовността си да бъде домакин на Втория форум за културно сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа тази есен.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90