Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Китай задължи филмите да служат на социализма

Нов закон забранява киносъдържанието, което е вредно за „достойнството, честта и интересите“ на страната

Все по-нарастващата жажда за кино в Китай въвлича холивудските студиа и местната киноиндустрия в яростно съревнование на пазара. За илюстрация е използван кадър от анимационния филм „Кунг-фу панда“. - Китай задължи филмите да служат на социализма

Все по-нарастващата жажда за кино в Китай въвлича холивудските студиа и местната киноиндустрия в яростно съревнование на пазара. За илюстрация е използван кадър от анимационния филм „Кунг-фу панда“.

Китай прие закон, който забранява филмово съдържание, считано за вредно за „достойнството, честта и интересите“ на страната. Той също насърчава популяризирането на „базисните социалистически ценности“, предава „Гардиън“, цитирайки държавната агенция „Синхуа“.

Все по-нарастващата жажда за кино в Китай въвлича холивудските студиа и местната киноиндустрия в яростно съревнование на пазара, който според някои анализатори скоро ще надмине по мащаби американския. При това само 34 чуждестранни филма годишно влизат в квотата за премиера в Китай. Всички те минават през официалната цензура за съдържание, което би могло да е политически неуместно или морално покварено.

Новите закони, поне по собствените им текстове, целят да обогатят духовния и културен живот на масите и поставят основни правила за индустрията. Те забраняват съдържание, което подбужда опозиция на закона или конституцията, което вреди на националното единство и териториалната цялост, издава държавни тайни, накърнява китайската сигурност, достойнство, чест или интереси или разпространява тероризъм или екстремизъм.

Забранени са също теми, които „клеветят отличните културни традиции на народа“, подбуждат насаждането на етническа омраза или дискриминация или унищоват етническото единство. Филмите трябва да „служат на народа и социализма“. Чуждестранните продукции „вредящи на китайското национално достойнство, чест и интереси, или погазвайки социалната стабилност и народни чувства“ не са добре дошли, се казва още в закона.

По текстовете се работи от 2011 г., а влизат в сила на 1 март 2017-а.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах