Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Китайска банкнота от XIV в. открита в скулптура

От времето на династията Мин, намерена случайно в кухата глава на дървена фигура

Главата на древния китайски лохан и банкнотата, открита в нея. - Китайска банкнота от XIV в. открита в скулптура

Главата на древния китайски лохан и банкнотата, открита в нея.

Рядка китайска банкнота бе открита от австралийци в статуя, подготвяна за аукцион. Йероглифните надписи по захабената хартия сочат, че тя е издадена в третата година от царуването на император Жу Юоанжан, първият владетел от династията Мин – тоест през 1371 г. по нашето летоброене (бел. ред. – за сравнение, това е годината, в която Йоан Шишман става цар в Търново, а деспот Углеша и крал Вълкашин загиват в битката при Черномен, спечелена от османския султан Мурад I). Надписите по банкнотата предупреждават, че фалшификаторът ще бъде наказан с обезглавяване, разказва „Live Science“.

Финансовият документ е на 645 години и е намерен в главата на дървена скулптура на свещен лохан – изображение на будистки монах в медитативна поза, което някога вероятно се е намирало в семеен или градски храм. Понякога лоханите представляват не просто статуи, а запазените като реликва останки на истински монах, старателно покрити със слоеве бинтове и лак, за да останат завинаги в благочестив „лотос“.

Пол Съмнър и Рей Трегаскис, специалисти по азиатско изкуство от аукционната къща „Мосгрийн“, забелязват банкнотата в кухата дървена глава на скулптурата, докато разглеждат самия артефакт по време на подготовката за търг в Сидни, Австралия.

„Не беше лесно да я видим, тя беше скрита добре, сгъната много внимателно – казва Съмнър. – Скулптурата е била в поне две частни колекции без никой да забележи, че вътре има нещо.“

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Нумизматите на „Мосгрийн“ лесно са идентифицирали листа хартия като рядко срещана банкнота, издадена по време на династията Мин.

„Банкнотата не е в особено добро състояние, тъй като беше прегъната на много места и поне донякъде изложена на влиянието на въздуха“, добавя Съмнър.

Много малък брой от банкнотите на Мин са стигнали до нас, тъй като са били в постоянна размяна. Не е имало колекционери, които да ги съхраняват внимателно. Банкнотите от онази епоха са много по-големи от съвременните ни книжни пари. Старокитайският заместител на монетите е почти във формат А4.

Китайските йероглифи и официалните печати в червен и черен туш съобщават, че това е „Бележка от Великата съкровищница на Мин“ на стойност един гуан, равняващ се на десет връзки медни монети. Китайските монети обикновено са нарочно отсичани с квадратна дупка в средата, за да могат да бъдат връзвани на конец или връв. Една връзка медни монети има точно определено тегло и е разменна единица с относително ниска стойност. Според американския историк на китайската разменна система Джон Сендрок, един гуан – тоест десет връзки – се равняват на хиляда монети или имат обща стойност от една унция (28 грама) сребро.

Новооткритата банкнота включва и сурово предупреждение, че всеки фалшификатор ще бъде обезглавен и дори съобщение за голяма награда при предаването на такъв човек на официалните власти.

По времето, когато е издадена тази банкнота, книжните пари практически са непознати извън Китай. Първите европейски банкноти са едва от средата на XVII в., тоест от над триста години по-късно.

Въз основа на датата върху банкнотата и професионалната датировка на скулптурата, в която тя е намерена, може да се предположи, че документът е поставен в кухината на лохана като религиозно приношение, когато самата скулптура е била вече на около 30 години. Малки дарения като благодарствени надписи и молитви на късче хартия, зърна ориз или полускъпоценни камъни понякога са поставяни във вътрешността на старинни китайски скулптури на богове, Буди и светци, но поне досега на такова място не е откривана банкнота с толкова висока стойност.

Според Съмнър скулптурата на лохана със скритата банкнота е купена от австралийския колекционер Рейфи Стар. Предишният собственик е бил британец, но не се знае нищо за мястото на произхода й в Китай. Тези скулптури са създавани, за да бъдат обекти на почит и за духовно съзерцание, понякога са се намирали в храмове, а друг път – в домовете или в частните светилища на богати хора. Възможно е този лохан да е бил част от по-голяма група, а относително големите му размери правят възможно да се е намирал в храм. Не е изключено дървеният лохан, в който някой вярващ будист е поставил толкова ценен дар, да е бил смятан за изображение на конкретен будистки монах-чудотворец, почитан посмъртно като светец.

Дългият път на скулптурата и скритата в нея банкнота може и все още да не е завършил: и двата предмета ще бъдат изложени на търг в Сидни на 11 декември, така че не е изключено накрая да се върнат в Китай, ако бъдат купени от тамошен колекционер. Китайски бизнесмени и висши партийни функционери през последните все по-често купуват подобни произведения и ги връщат в родината.

Цялата колекция старинно изкуство от Китай, Япония и Югоизточна Азия на Рейфи Стар може да достигне продажна стойност от 5 млн. австралийски долара (около 6,75 млн. лв.). Лоханът и банкнотата ще бъдат продадени в комплект, при първоначална цена от 45 хиляди австралийски долара (около 62 хиляди лв.).

„Не се боим от обезглавяване, на решихме, че ще е на късмет, ако двата предмета останат заедно – казва Съмнър. -Историята е толкова хубава, че всъщност не искаме да ги разделяме.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах