Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Китайска банкнота от XIV в. открита в скулптура

От времето на династията Мин, намерена случайно в кухата глава на дървена фигура

Главата на древния китайски лохан и банкнотата, открита в нея. - Китайска банкнота от XIV в. открита в скулптура

Главата на древния китайски лохан и банкнотата, открита в нея.

Рядка китайска банкнота бе открита от австралийци в статуя, подготвяна за аукцион. Йероглифните надписи по захабената хартия сочат, че тя е издадена в третата година от царуването на император Жу Юоанжан, първият владетел от династията Мин – тоест през 1371 г. по нашето летоброене (бел. ред. – за сравнение, това е годината, в която Йоан Шишман става цар в Търново, а деспот Углеша и крал Вълкашин загиват в битката при Черномен, спечелена от османския султан Мурад I). Надписите по банкнотата предупреждават, че фалшификаторът ще бъде наказан с обезглавяване, разказва „Live Science“.

Финансовият документ е на 645 години и е намерен в главата на дървена скулптура на свещен лохан – изображение на будистки монах в медитативна поза, което някога вероятно се е намирало в семеен или градски храм. Понякога лоханите представляват не просто статуи, а запазените като реликва останки на истински монах, старателно покрити със слоеве бинтове и лак, за да останат завинаги в благочестив „лотос“.

Пол Съмнър и Рей Трегаскис, специалисти по азиатско изкуство от аукционната къща „Мосгрийн“, забелязват банкнотата в кухата дървена глава на скулптурата, докато разглеждат самия артефакт по време на подготовката за търг в Сидни, Австралия.

„Не беше лесно да я видим, тя беше скрита добре, сгъната много внимателно – казва Съмнър. – Скулптурата е била в поне две частни колекции без никой да забележи, че вътре има нещо.“

Нумизматите на „Мосгрийн“ лесно са идентифицирали листа хартия като рядко срещана банкнота, издадена по време на династията Мин.

„Банкнотата не е в особено добро състояние, тъй като беше прегъната на много места и поне донякъде изложена на влиянието на въздуха“, добавя Съмнър.

Много малък брой от банкнотите на Мин са стигнали до нас, тъй като са били в постоянна размяна. Не е имало колекционери, които да ги съхраняват внимателно. Банкнотите от онази епоха са много по-големи от съвременните ни книжни пари. Старокитайският заместител на монетите е почти във формат А4.

Китайските йероглифи и официалните печати в червен и черен туш съобщават, че това е „Бележка от Великата съкровищница на Мин“ на стойност един гуан, равняващ се на десет връзки медни монети. Китайските монети обикновено са нарочно отсичани с квадратна дупка в средата, за да могат да бъдат връзвани на конец или връв. Една връзка медни монети има точно определено тегло и е разменна единица с относително ниска стойност. Според американския историк на китайската разменна система Джон Сендрок, един гуан – тоест десет връзки – се равняват на хиляда монети или имат обща стойност от една унция (28 грама) сребро.

Новооткритата банкнота включва и сурово предупреждение, че всеки фалшификатор ще бъде обезглавен и дори съобщение за голяма награда при предаването на такъв човек на официалните власти.

По времето, когато е издадена тази банкнота, книжните пари практически са непознати извън Китай. Първите европейски банкноти са едва от средата на XVII в., тоест от над триста години по-късно.

Въз основа на датата върху банкнотата и професионалната датировка на скулптурата, в която тя е намерена, може да се предположи, че документът е поставен в кухината на лохана като религиозно приношение, когато самата скулптура е била вече на около 30 години. Малки дарения като благодарствени надписи и молитви на късче хартия, зърна ориз или полускъпоценни камъни понякога са поставяни във вътрешността на старинни китайски скулптури на богове, Буди и светци, но поне досега на такова място не е откривана банкнота с толкова висока стойност.

Според Съмнър скулптурата на лохана със скритата банкнота е купена от австралийския колекционер Рейфи Стар. Предишният собственик е бил британец, но не се знае нищо за мястото на произхода й в Китай. Тези скулптури са създавани, за да бъдат обекти на почит и за духовно съзерцание, понякога са се намирали в храмове, а друг път – в домовете или в частните светилища на богати хора. Възможно е този лохан да е бил част от по-голяма група, а относително големите му размери правят възможно да се е намирал в храм. Не е изключено дървеният лохан, в който някой вярващ будист е поставил толкова ценен дар, да е бил смятан за изображение на конкретен будистки монах-чудотворец, почитан посмъртно като светец.

Дългият път на скулптурата и скритата в нея банкнота може и все още да не е завършил: и двата предмета ще бъдат изложени на търг в Сидни на 11 декември, така че не е изключено накрая да се върнат в Китай, ако бъдат купени от тамошен колекционер. Китайски бизнесмени и висши партийни функционери през последните все по-често купуват подобни произведения и ги връщат в родината.

Цялата колекция старинно изкуство от Китай, Япония и Югоизточна Азия на Рейфи Стар може да достигне продажна стойност от 5 млн. австралийски долара (около 6,75 млн. лв.). Лоханът и банкнотата ще бъдат продадени в комплект, при първоначална цена от 45 хиляди австралийски долара (около 62 хиляди лв.).

„Не се боим от обезглавяване, на решихме, че ще е на късмет, ако двата предмета останат заедно – казва Съмнър. -Историята е толкова хубава, че всъщност не искаме да ги разделяме.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах