Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Китайската цензура свали от екран филм на Никълъс Кейдж

Постерът на забранения в Китай "Изгнаник". - Китайската цензура свали от екран филм на Никълъс Кейдж

Постерът на забранения в Китай "Изгнаник".

Новият филм на Никълъс Кейдж бе изтеглен от китайските киносалони. „Изгнаник“, чиято история се върти около двама кръстоносци в Китай през 12 век, неочаквано получи забрана за разпространение на един от най-големите кинопазари в света. Лентата трябваше да тръгне в над 5 хиляди салона в Китай.

“Аз съм смутен и объркан. Ние имаме всички разрешения за прожекция на китайска територия. Просто не знам какво да кажа или да си помисля”, казва Джеръми Болт – един от продуцентите на филма.

Официална причина за отменянето на пускането на филма местната власт не е посочила.

Пред „Ню Йорк таймс” Болт заяви, че е научил за това решение на властите в Китай в петък от тамошния си партньор и основен финансист на проекта – Юнан Филм Груп. Ръководството на продуцентската къща изпратило факс в последната минута до американските си колеги, обяснявайки, че се отлага премиерата на филма. Нова дата за филма „Изгнаник” на територията на Китай обаче не е обявена.

Това не е първият подобен случай. Миналата година „Джанго без окови” на Куентин Тарантино беше свален от екран заради прекомерните си сцени на голота и насилие. След като някои от най-фрапантните кадри бяха орязани от оригиналния монтаж на филма, Китайската държавна агенция за радио, телевизия върна лентата по кината. През май библейският епос „Ной” с участието на Ръсел Кроу не бе допуснат изобщо от китайските цензори до голям екран.

Странно е свалянето на „Изгнаник” обаче, като се има предвид, че филмът е сниман в Китай, а основната сюжетна линия се развива именно в далекоизточната страна.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС