POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Китайските власти сринаха студио на Ай Вейвей (видео)

Булдозери събориха ателието с все произведенията в него

Хора от екипа на Ай са се опитали да спасят през уикенда създавани с години произведения, когато булдозерите са навлезли в студиото с размери на хангар в района с арт ателиета, разположен североизточно от Пекин. Снимка: Стопкадър - Китайските власти сринаха студио на Ай Вейвей (видео)

Хора от екипа на Ай са се опитали да спасят през уикенда създавани с години произведения, когато булдозерите са навлезли в студиото с размери на хангар в района с арт ателиета, разположен североизточно от Пекин. Снимка: Стопкадър

Китайският художник дисидент Ай Вейвей съобщи, че негово ателие в Пекин е била разрушено от властите без предупреждение и преди съгласуване с неговия собственик, предаде „Евронюз“.

Хора от екипа на Ай са се опитали да спасят през уикенда създавани с години произведения, когато булдозерите са навлезли в студиото с размери на хангар в района с арт ателиета, разположен североизточно от Пекин.

„Започнали са да разрушават моето студио „Зуойо“ („Ляво и дясно“) в Пекин без предупреждение”, написа Вейвей в Инстаграм.

„Сбогом“, каза през уикенда художникът на ателието, в което е работил 12 години.

В електронно писмо до „Евронюз“ в понеделник от базата си в Берлин Ай обясни как е унищожено студиото му, преди да успее да изнесе всички свои произведения и преди да се съгласува дата със собствениците, от които е наел парцела.

„Договорът ни вече беше изтекъл и ние бяхме започнали процеса по преместване; все пак имахме устно съгласие да продължим да ползваме мястото до 15 август. Разрушаването започна без предварително уведомление или предупреждение“, каза той пред „Евронюз“.

Художникът добави, че галериите в района Сонгджуан може би няма да съществуват догодина.

„Един галерист току-що ми каза, че всички студиа в Пекин ще изчезнат до една година. Тази заплаха постоянно съществува, но досега имахме късмет“, добави Ай.

През юли галерии в друг район на изкуството в Пекин, наречен Каочангди, получиха двуседмично предизвестие да напуснат преди разрушаването, съобщи Art Newspaper. Ай, един от първите художници, заселили се в Каочангди, заяви, че студиото му там не е засегнато, но остава скептично настроен заради големите апетити към земята там.

„В продължение на много години, дори когато още живеех там, местни власти заплашваха, че ще разрушат студиото ми в Каочангди. В същото време същите власти ми обещаваха, че няма да го направят. Но нали знаете – това е само до деня, когато булдозерите спрат пред вратата. Чувството на несигурност и недоверие никога няма да ме напусне. Как точно можете да прецените ситуацията? Властта казва, че няма да те пипнат, а на следващия ден си арестуван. Обявяват, че ще те осъдят на 13 години лишаване от свобода, но на следващия ден те пускат да се прибереш вкъщи. Този вид авторитарна власт може да направи каквото си иска“, пише той до „Евронюз“.

Принудителното изселване не е необичайно в Китай. Миналата година пекинският художник Хуа Йонг е документирал принудителното изхвърляне на хиляди работници-мигранти от столицата, вероятно опит на властите да „изчистят“ земи, предвидени за строителни проекти.

Няма да има завръщане

Ай Вейвей някога бе сред любимците на правителството, когато той проектира националния стадион „Птичето гнездо“ за олимпийските игри в Пекин през 2008 г. Но след като стана критичен към властите след смъртоносното земетресение в източен Съчуан, точно преди Олимпиадата, Ай загуби тяхното благоразположение.

През 2011 г., след обвинения за укриване на данъци, които определи като политически мотивирани, той бе задържан за 81 дни. Художникът плати глоба от $2,4 млн. (малко над €2 млн.) и паспортът му бе конфискуван до 2015 г. От тогава той живее в доброволно изгнание в Берлин, но заяви, че скоро ще напусне германския град с надеждата да намери „по-слънчево“ място за живеене.

В светлината на всичко, което се случва, Ай Вейвей не планира скорошно завръщане в Китай.

„Инциденти като този ме карат да се чудя доколко реалистично е да мисля за завръщане у дома. Дори да смятам, че ще бъда в безопасност, просто няма как да имам доверие в каквито и да е обещания или в добри намерения на никого“, каза художникът пред „Евронюз“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90