Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Китайският филм на Жан-Жак Ано отхвърлен от Оскарите

Не бил „достатъчно китайски“. Според режисьора французите в продукцията са 7, а китайците - близо 3 хиляди

„Направихме филма по китайски бестселър с изцяло китайски артисти на два от китайските езици – мандарин и монгол, съдържанието му е една китайска история! Изумен съм!”, заяви Жан-Жак Ано. - Китайският филм на Жан-Жак Ано отхвърлен от Оскарите

„Направихме филма по китайски бестселър с изцяло китайски артисти на два от китайските езици – мандарин и монгол, съдържанието му е една китайска история! Изумен съм!”, заяви Жан-Жак Ано.

Комитетът по селекция на Оскарите дисквалифицира китайската творба на Жан-Жак Ано от надпреварата за наградите в категорията за чуждестранен филм – експертите преценили, че „Последният вълк“ „не е достатъчно китайски“. Френският режисьор твърди, че това решение за него е „непоносимо“, пише „Паризиен“.

„Направихме филма по китайски бестселър с изцяло китайски артисти на два от китайските езици – мандарин и монгол, съдържанието му е една китайска история! Изумен съм!”, заяви пред АФП Жан-Жак Ано.

С бюджет от около 40 милиона долара (35 милиона евро), 80% финансиране от Китай, „Последният вълк“ – тринадесетият игрален филм на 71-годишния режисьор, е сниман в степите на Вътрешна Монголия в Северен Китай. Продукцията бе избрана в началото на септември от китайските власти, за да представя Китай за Оскар.

Жан-Жак Ано заяви, че е научил новината за дисквалификацията на филма си официално на 9 октомври от „много любезно, но смущаващо” писмо от Марк Джонсън, президента на комитета за селекция на филмите, които се състезават за Оскар в категорията за чуждоезичен филм. Комитетът обяснява решението си с мотива, че по-голямата част от „художествения принос” на филма не бил от Китай и че част от техническия екип – режисьорът, двамата сценаристи, продуцентът, операторът и композиторът не били китайци.

„Това е смешно – коментира режисьорът, – говорят за много голямо френско участие, а всъщност ние бяхме едва седем човека! А на снимачната площадка имаше 600 китайци, без актьорите. След това около 2000 човека работиха за довършване на филма – всички от Китай!”

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах