Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Китайският луноход се върна от тъмната страна на Луната

Взето е малко количество проби - между 2 и 4 килограма, но от вулканичен район

Луноходът пребивава само 2 дни на лунната повърхност. Снимка: Китайска национална космическа администрация - Китайският луноход се върна от тъмната страна на Луната

Луноходът пребивава само 2 дни на лунната повърхност. Снимка: Китайска национална космическа администрация

Китайската мисия до Луната „Чан’ъ 5“ се завърна на Земята с камъни и „почва“ от земния спътник. Изпратена в Космоса в края на ноември, капсулата с пробите се приземи в Монголия малко след 1,30 ч. (ок. 19,30 ч. източноевропейско време) на 17 декември и донесе първите проби от Луната след 40 години, отбелязва Би Би Си.

Материалът ще бъде използван, за да даде нов поглед към геологията и историята на спътника. Но мисията имаше и друга цел – за Китай успешното връщане на лунохода е доказателство за нарастващата мощ на страната пред конкурентите ѝ в Космоса САЩ и Русия.

Все още не е изчислено колко общо тежат донесените на Земята проби, според китайските учени са между 2 и 4 кг. За сравнение, американските мисии „Аполо“ и съветските луноходи „Луна“ са събрали общо малко под 400 кг. Всички те датират от милиарди години. Затова и новите проби са ценни – взети са от повърхността и освен това са събрани от вулканичен район.

Вижте още: КИТАЙ КАЦНА НА ТЪМНАТА СТРАНА НА ЛУНАТА

Предполага се, че пробите са от район, където повърхността се е формирала преди 1,2 или 1,3 млрд. години и вероятно ще подскажат на учените каква е вътрешната структура на спътника.

В последните години Луната отново представлява огромен интерес за учените – Америка се готви да изпрати астронавти на повърхността ѝ отново в близките няколко години. Преди това поредица от луноходи ще изследват терена. Някои от тях ще бъдат изпратени от държавни космически агенции, други – от частни компании, включително и от Великобритания, която не се счита за водеща сила в надпреварата за Космоса.

В следващите месеци се очакват първите изводи от лунните проби.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg