Китайският луноход се върна от тъмната страна на Луната

Взето е малко количество проби - между 2 и 4 килограма, но от вулканичен район

Луноходът пребивава само 2 дни на лунната повърхност. Снимка: Китайска национална космическа администрация - Китайският луноход се върна от тъмната страна на Луната

Луноходът пребивава само 2 дни на лунната повърхност. Снимка: Китайска национална космическа администрация

Китайската мисия до Луната „Чан’ъ 5“ се завърна на Земята с камъни и „почва“ от земния спътник. Изпратена в Космоса в края на ноември, капсулата с пробите се приземи в Монголия малко след 1,30 ч. (ок. 19,30 ч. източноевропейско време) на 17 декември и донесе първите проби от Луната след 40 години, отбелязва Би Би Си.

Материалът ще бъде използван, за да даде нов поглед към геологията и историята на спътника. Но мисията имаше и друга цел – за Китай успешното връщане на лунохода е доказателство за нарастващата мощ на страната пред конкурентите ѝ в Космоса САЩ и Русия.

Все още не е изчислено колко общо тежат донесените на Земята проби, според китайските учени са между 2 и 4 кг. За сравнение, американските мисии „Аполо“ и съветските луноходи „Луна“ са събрали общо малко под 400 кг. Всички те датират от милиарди години. Затова и новите проби са ценни – взети са от повърхността и освен това са събрани от вулканичен район.

Вижте още: КИТАЙ КАЦНА НА ТЪМНАТА СТРАНА НА ЛУНАТА

Предполага се, че пробите са от район, където повърхността се е формирала преди 1,2 или 1,3 млрд. години и вероятно ще подскажат на учените каква е вътрешната структура на спътника.

В последните години Луната отново представлява огромен интерес за учените – Америка се готви да изпрати астронавти на повърхността ѝ отново в близките няколко години. Преди това поредица от луноходи ще изследват терена. Някои от тях ще бъдат изпратени от държавни космически агенции, други – от частни компании, включително и от Великобритания, която не се счита за водеща сила в надпреварата за Космоса.

В следващите месеци се очакват първите изводи от лунните проби.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах