Пролетен базар на книгата

Китайският памук не преживя първата си лунна нощ

Нощите траят 2 седмици, а температурите падат до минус 170 градуса

Първото покълнало на Луната семе измръзна. Снимка: Китайска национална космическа агенция - Китайският памук не преживя първата си лунна нощ

Първото покълнало на Луната семе измръзна. Снимка: Китайска национална космическа агенция

Само ден след разкритието, че мисията на „Чанъ 4“ успешно е започнала да отглежда растения на Луната, Китай обяви, че филизите са мъртви.

Държавната агенция „Синхуа“ съобщи, че новаторският експеримент е завършил с настъпването на двуседмичната лунна нощ. След краткия си живот в специално проектирания биосферен хабитат, покълналото памучно семе е загинало.

Според специалистите от Китайската национална космическа администрация, умиращите растения в крайна сметка ще се разпаднат вътре в контейнера, където няма да представляват заплаха за околната среда на Луната.

Скоро след историческото кацане на „Чанъ 4“ в неизследван досега район на Луната, там започна отглеждането на растения като част от биосферен експеримент. Но растенията няма да могат да оцелеят през лунната нощ, когато температурите паднат до минус 170 градуса по Целзий. Китайски медии съобщават, че експериментът е приключил.

ДС