Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Китайци имплантираха човешки гени в маймунски мозък

Учените по света са разтревожени, сравняват експеримента с филма „Планетата на маймуните“

Във „Възходът на планетата на маймуните“ шимпанзето Цезар придобива  свръхинтелигентност след научен експеримент. - Китайци имплантираха човешки гени в маймунски мозък

Във „Възходът на планетата на маймуните“ шимпанзето Цезар придобива свръхинтелигентност след научен експеримент.

Китайски учени, които проведоха експеримент за развиване на когнитивните функции при маймуните, имплантирайки човешки гени в мозъците им, защитиха експеримента си. Проучването доведе до силно разделение в научното общество, съобщава Си Ен Ен.

Изследването е съвместен проект между няколко университета, ръководени от Института по зоология в Кунмин, югозападен Китай, и идеята му е да хвърли светлина върху еволюционния процес на човешката интелигентност.

Размерът на мозъка и когнитивните умения са белезите, които най-драматично се променят в човешката еволюция – и все пак генетичните механизми, които стоят в основата на тези специфично човешки промени, остават неуловими“, се казва в публикация на китайското научно списание „National Science Review“.

Китайците твърдят, че това проучване е първото по рода си. При провеждането му са спазени етичните стандарти на университетите и е осъществено не само според най-добрите китайски и международни научни практики, но и спрямо правата на животните, уверява Су Бинг от Института по зоология в Кунмин. Освен това, подобно проучване носи ценна информация за анализ на мозъчните заболявания при човека, като например аутизъм, уточняват от института в писмо до редакцията на Си Ен Ен.

Според група учени обаче, експериментите, кръстосващи гени на два вида, са в разрез с научната етика.

Това е вторият подобен скандал в Китай в рамките на по-малко от шест месеца. В края на ноември професор Хъ Цзянкуей съобщи, че е променил ДНК-веригата на близнаци, за да ги предпази от ХИВ-заболяване, и прогласи бебетата за първите генно редактирани човеци. Китайските власти обявиха експеримента му за нелегален и заведоха разследване.

В проучването на Су Бинг от 2019 г., в 11 макаци резус са имплантирани копия от човешкия ген MCPH1, отговорен за „мозъчното развитие и еволюция“. Последвалият анализ на поведението и физиологията на маймуните показва, че след имплантиране на гена, те започват да се държат по „по-човешки начин“ – подобрена е краткотрайната им памет и реакциите им са по-бързи.

Проучването обаче намери много противници в страните от Запада, сред които и Джеймс Сикела от Колорадския университет. Според него се върви по „много рискован път“. Сикела и колегите му засягат темата за генетични експерименти при приматите през 2010 г. и са на мнение, че генетично контролираните маймуни са изложени на риск от експлоатация.

Жаклин Гловър от същия университет сравнява китайските експерименти с научно-фантастичния филм „Планетата на маймуните“. Във „Възходът на планета на маймуните“ (2011) се провежда експеримент с маймуни, който засилва интелигентността им до такава степен, че отхвърлят превъзходството на човека.

Да хуманизираме маймуните означава да им навредим – коментира Гловър. – Къде биха живели и какво биха правили? Не създавайте същество, което не може да има смислен живот в нито един контекст.“

В отговор китайският учен, провел експеримента, определи коментара ѝ за лицемерен и безразсъден.

Изследването на генетичните механизми на еволюцията на човешкия мозък е основна тема в естествените науки и ние ще продължим с проучванията си“, казва Су Бинг.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90