Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Класическа цензура: В Русия задраскват цели абзаци от вече издадени книги

Авторът на „Тънкото изкуство да не ти пука” Марк Менсън е първият, чиято творба е видимо цензурирана

Задрасканите пасажи в книгата „Всичко е прецакано“ на Марк Менсън. Снимка: „Радио Свобода“ - Класическа цензура: В Русия задраскват цели абзаци от вече издадени книги

Задрасканите пасажи в книгата „Всичко е прецакано“ на Марк Менсън. Снимка: „Радио Свобода“

В Русия задраскаха цели абзаци от вече издадената книга на Марк Менсън „Всичко е прецакано“, съобщава „Радио Свобода“. В момента изданието изглежда точно като архивните спомени за цензурните времена, когато забранените от властта теми бяха задрасквани в текстове и документи.

„Всьо хреново“, както е руското заглавие на книгата, излиза през 2019 г. През 2021 г. в Наказателния кодекс на Русия се появява член, според който всяко сравнение между нацистка Германия и Съветския съюз подлежи на сериозно наказание.

В зачертаните абзаци има точно такова сравнение, като при това се подчертава, че СССР вече е имал доста повече опит от Германия как да подчини цял народ на лъжлива идеология. Споменава се и за изчезването на 1 милион поляци, след като Съветският съюз нахлува в страната след споразумението си с нацистите.

Сега книгата на руското издателство „Алпина пъблишър“, която от 3 години е по рафтовете на книжарниците, е цензурирана екземпляр по екземпляр, за да не се вижда „очернящият абзац“.

От „Радио Свобода“ предполагат, че подобна съдба очаква и другата книга на Марк Менсън, издадена в Русия – „Тънкото изкуство да не ти пука“, в която се казва, че съдбата на поляците е „белязана от множество бедствия, изнасилвания и убийства – първоначално от нацистите, а впоследствие – от съветските войници“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС