Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Класическа във всеки смисъл любовна поезия

Явор Янесовски говори в стихове за първичните любовни усещания

Освен поет, Явор Янесовски е и запален астролог, обича изобразителното изкуство и колекционира картини на български творци. Снимка: Личен архив - Класическа във всеки смисъл любовна поезия

Освен поет, Явор Янесовски е и запален астролог, обича изобразителното изкуство и колекционира картини на български творци. Снимка: Личен архив

Модерната поезия се характеризира със свободния избор на поета дали да се придържа към класическата форма на стихосложението или да експериментира с нови форми. Явор Янесовски в третата си книга показва категоричното си пристрастие към класическия стих, като дори включва в стихосбирката си „Сънуван шепот“ сонети, изискващи строга формула и усет за построяване на фразата.

Това е класическа във всеки смисъл любовна поезия – чистият лирически Аз открива своята хармонична половина и ù се обяснява в любов, дори когато говори за други неща. Този вечен мотив – за любовта като всепроникващо усещане – е доведен до смислова и формалистична крайност в стиховете на Явор Янесовски, издадени от „Жануа 98“.

Изданието излиза с лиричните картини на художничката Павлина Тодорова, нарисувани специално, за да пресъздадат нежния поетичен свят.

Явор Янесовски е роден на 14 март 1993 г. в София. Завършва бизнес администрация, но животът му отрежда друго призвание. Освен поет, Явор е и запален астролог, обича изобразителното изкуство и колекционира картини на български творци.

Една от любимите сентенции на автора, превърнала се в негова житейска философия, са думите на великия писател Виктор Юго:

На света има само две достойнства, на които можем и трябва да се прекланяме — това са гениалността и искрената доброта“.

Лирическият Аз в „Сънуван шепот“ отвежда читателите на емоционално пътешествие през 29 стихотворения, в които лъкатушат познати на всеки човек емоции. Подредени в отделни лирически части, те разкриват вътрешния свят на модерния човек, копнеещ по небесата, понякога изплашен от хората, скрил „сиротните си тайни“. Изповедта на героя завършва със 7 сонета – сложен литературен жанр, който днес се възприема по-скоро като експериментално отклонение.

Читателите ще съумеят да открият собствените си преживявания в простодушната изповед на младия човек, открил чистата любов. Поезията на Явор Янесовски няма претенцията да покорява интелектуално, тя е първично емоционална и точно затова въздействието ù е бързо и непосредствено.

Официалната премиера на книгата „Сънуван шепот“ ще се състои на 12 септември 2023 г. от 18 ч. в Книжен център „Гринуич“ в София.


Платена публикация

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg