Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Класически възпитаник е новият ректор на СУ

Проф. Анастас Герджиков получи 190 гласа от 370 гласували академици

Общото събрание започна още сутринта във вторник, а само дебатите по избора на нов ректор продължиха повече от три часа. Снимка: Монитор, архив - Класически възпитаник е новият ректор на СУ

Общото събрание започна още сутринта във вторник, а само дебатите по избора на нов ректор продължиха повече от три часа. Снимка: Монитор, архив

Проф. Анастас Герджиков е новият ректор на Софийския университет „Свети Климент Охридски“, съобщи „Дневник“. Досегашният заместник-ръководител по учебната дейност в направление „Докторанти и продължаващо обучение“ бе избран със 190 гласа от общо 370 гласували академици на общото събрание на учебното заведение.

Вторият кандидат, химикът проф. Тони Спасов получи 162 гласа. След обявяването на решението, новоизбраният ректор, който е класически възпитаник, благодари на опонента си за достойната кампания и заяви, че в дебата между двамата са излезли на показ проблемите, по които трябва да се работи.

По-рано досегашният ректор проф. Иван Илчев в равносметката на двата си мандата заяви, че въпреки финансовите трудности покрай намалената държавна субсидия през последните четири години, университетът е запазил силните си позиции, предаде още изданието.

Общото събрание започна още сутринта във вторник, а само дебатите по избора на нов ректор продължиха повече от три часа. Предстои още избирането на нови състави на Контролния и Академическия съвет.

Анастас Герджиков е завършил Националната гимназия за древни езици и култури, а след това класическа филология в Софийския университет през 1985 г. Има магистърска степен от Хумболтовия университет и специализации в Австрия и Германия със стипендии от службите за академичен обмен. През 2001 г. добива научна степен доктор в специалност „Римска литература“, през 2008 г. става професор по антична и средновековна литература.

Започва да преподава в СУ през 1991 г., а от 2010 г. досега е заместник-ректор по учебната дейност в направление „Докторанти и продължаващо обучение“. Бил е управител на Фонд „Научни изследвания“ за кратко (2008 г.), също и заместник-министър на образованието и науката в правителството на Симеон Сакскобургготски (от 2001 до 2003 г.).


Като възпитаник на Класическата гимназия, проф. Анастас Герджиков зае позиция и по казуса със сградата на училището по-рано тази година. В материал за „Площад Славейков“ той обясни, че НГДЕК трябва да е в центъра на София, а не в „Модерно предградие“. Герджиков разви тезата, че гимназията е била открита, за да създаде образован елит, но с преместването си е била прекъснала изконната връзка със Софийския университет.

Вижте пълния текст тук – „Воденичните камъни на Класическата гимназия“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90