Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Класика, джаз, фънк и поезия в Копривщица

Първо издание на нов музикален фестивал през август в подбалканското градче

От тази година Копривщица предлага още цяла палитра от поводи за културен туризъм. Снимка: Емил Л. Георгиев - Класика, джаз, фънк и поезия в Копривщица

От тази година Копривщица предлага още цяла палитра от поводи за културен туризъм. Снимка: Емил Л. Георгиев

Копривщица става домакин на първото издание на Фестивала на изкуствата „Master of Art“, излязъл от шапката на столичния фестивал за документално арт кино. От 25 до 29 август в подбалканското градче за пръв път на живо ще свири симфоничен оркестър, за първи път ще бъде изпълнявана и музика от много различни музикални жанрове – опера, мюзикъл, джаз и фънк.

На откритата сцена пред старото училище спектакли ще изнесат любими на публиката актьори, там ще се изпълнява и музика, а в народно читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев – 1869“ ще има прожекции на филми за изкуство от програмата на филмовия фестивал „Master of Art“.

Откриването на 25 август ще бъде с представлението „Поетите live и класиката” с участието на Бойко Кръстанов, Весела Бабинова, Владо Пенев, Захари Бахаров, Иван Бърнев, Луиза Григорова – Макариев, Малин Кръстев, Юлиан Вергов и пианиста Антони Дончев.

На 26 август предстои концерт-спектакълът „Вечер на мюзикъла“, дело на Люси Дяковска, в който ще участва пълният състав на Плевенска филхармония под диригентството на Левон Манукян. Концертът включва най-доброто от мюзикълите на Бродуей – „Коса“, „Кабаре“, „Котките“, „Цар Лъв“, „Мулен руж“, „Уестсайдска история“.

27 август е посветен на класическата музика. Александрина Пендачанска, заедно с Плевенска филхармония под диригентството на Найден Тодоров, ще представят мултимедийния спектакъл „Това съм аз“. С този празник за всички почитатели на оперното изкуство Александрина Пендачанска ще отбележи своя 33-годишнен творчески път на сцената. Тя ще изпълни любими арии от Моцарт, Верди, Росини, Бизе, а от документални записи, прожектирани на мултимедиен екран, ще я видим в някои от коронните ѝ роли от световните оперни сцени.

На 28 август Хилда Казасян, заедно с джаз музикантите Христо Йоцов, Живко Петров, Димитър Карамфилов, Михаил Йосифов и със специалното участие на Васил Петров и Теодосий Спасов и Плевенска филхармония под диригентството на Борислав Йоцов, ще представи мултимедийния концерт спектакъл „Да послушаме кино“. В тази програма са включени песни и музикални откъси от любими български филми, като „Козият рог“, „Осъдени души“, „Адаптация“, „Момчето си отива“ и много други.

Фестивалът ще бъде закрит на 29 август с концерт на „Акага“, посветен на 30-годишнината от създаването на групата.

Фестивалът на изкуствата „Мастер оф арт“ – Копривщица 2021 е по инициатива на Александрина Пендачанска, Хилда Казасян и Найо Тицин и се организира от Община Копривщица в партньорство с продуцентска компания „Спотлайт – ЕООД“ и Фондация „Master of Art“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg