POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Класика за деца в пет български града

„Фортисимо Клас“ завършва с концерти, дирижирани от Максим Ешкенази

Тази година финалните концерти ще се проведат в Разград, Шумен, Видин, Русе и София, като диригент на всеки от тях ще е Максим Ешкенази.  - Класика за деца в пет български града

Тази година финалните концерти ще се проведат в Разград, Шумен, Видин, Русе и София, като диригент на всеки от тях ще е Максим Ешкенази.

С концерти пред детска аудитория в пет български града ще приключи тазгодишното издание на инициативата „Фортисимо Клас“. Вече шест поредни години програмата влиза в часовете по музика на паралелки от IV клас, по време на които професионални класически музиканти запознават децата с основни симфонични инструмента – цигулка, виолончело, китара, флейта и кларинет, барабани, а от 2017-а и гъдулка.

След демонстрация как се изпълнява, всяко от децата получава инструмента, опитва се да засвири на него и научава любопитни истории за музикални техники, велики композитори и техните най-популярни произведения.

След часовете по музика през годината, „Фортисимо Клас“ приключва с концерт, на който децата получават шанса да чуят на живо изпълнение на класическа музика, поднесена по забавен и достъпен за тях начин.

Тази година финалните концерти ще се проведат в Разград, Шумен, Видин, Русе и София, като диригент на всеки от тях ще е Максим Ешкенази. Всяко от събитията ще има и специален водещ – на 22 март в Шумен това ще е Теодор Елмазов, на 24 март в Разград – Сашо Кадиев, на 28 март в София – Александър Сано, на 31 март в Русе Ани Пападопулу и на 21 април във Видин Деян Донков.

„Във всеки град имаме и гост водещ, който много ни помага, за да предадем емоцията и музиката на децата – казва директорът на програмата Хари Ешкенази. – През всичките тези години основен наш партньор е фондация „Америка за България”, без която нашата програма нямаше да е възможна. Изключително сме им задължени.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС