Софийска филхармония МЕГАБОРД

Клаудия Кастелучи и зората на Рим в „Топлоцентралата“

Хореографката с първи спектакъл на българска сцена

Ноа Зук ще проведе у нас уършоп, за да представи танцовия език Гага. Снимка: „Топлоцентрала“ - Клаудия Кастелучи и зората на Рим в „Топлоцентралата“

Ноа Зук ще проведе у нас уършоп, за да представи танцовия език Гага. Снимка: „Топлоцентрала“

Клаудия Кастелучи, носител на Сребърен лъв за танц от Биеналето във Венеция през 2020 г., ще гостува в София с танцовия си спектакъл „At the Beginning of the City of Rome“ (Началото на град Рим). Постановката на италианската хореографка и драматург и сестра на Ромео Кастелучи е първо гостуване за нея на българска сцена. Събитието ще се състои на 20 и 21 май от 19,30 ч. на сцената на РЦСИ „Топлоцентрала“.

„Началото на град Рим“ изпраща зрителя назад в човешката хронология на времето, в древната Римска империя, възприемана като начало на масовото общество, каквото днес го познаваме. На фона на охолството обаче човек започва да губи представата за мярка, гласи синопсисът на действието. Заглавието на пърформанса ни връща в зората на най-обширната европейска цивилизация, когато възниква нуждата да бъдат регулирани отношенията ни с вещите, чието количество расте невъобразимо. Хореографията на Клаудия Кастелучи изразява фактите, последиците, решенията и договорките, резултат от определена траектория на човешките постъпки.

Кастелучи ще пристигне у нас с шестима танцьори от нейната трупа по покана на „Топлоцентрала“. Макар и да не е поставяла на родна сцена, артистката не за пръв път идва в София – в края на месец март тази година тя гостува в София по покана на Народния театър и обсъди с екипа му съвместни бъдещи проекти.

След Клаудия Кастелучи, международната изпълнителска програма в „Топлоцентрала“ ще продължи на 25 май с танцовия пърформанс „Koan“ на легендарния английския хореограф Джулиън Хамилтън.

В края на юни публиката ще има шанс да гледа соловия танцов спектакъл „The Speech“ на израелската хореографка Ноа Зук от танцовата трупа „Батшева“ – една от водещите компании за съвременен танц в света, основана от Марта Греъм и Батшева Ротшилд. На 29 юни Ноа Зук ще представи първия си изцяло самостоятелен пърформанс като диалог със своето собствено минало, отражението му върху настоящия живот и погледа към непознатото бъдеще. Следващите три дни – 30 юни, 1 и 2 юли, Ноа Зук ще проведе уъркшоп за български пърформъри със своя репертоар, фокусиран върху танцовия език Гага, който активира тялото и физическите ни усещания на по-дълбоко от познатото ниво.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах