POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Клеопатра не е била бяла като Елизабет Тейлър, смята режисьорката

„Като че ли бялата кожа ѝ придава стойност и за някои египтяни това има голямо значение“, коментира създателката на документалния сериал на „Нетфликс“

Вляво: Елизабет Тейлър като Клеопатра в игралния филм за египетската царица (1963). Вдясно: Адел Джеймс в образа от документалния сериал на „Нетфликс“ (2023) - Клеопатра не е била бяла като Елизабет Тейлър, смята режисьорката

Вляво: Елизабет Тейлър като Клеопатра в игралния филм за египетската царица (1963). Вдясно: Адел Джеймс в образа от документалния сериал на „Нетфликс“ (2023)

Някои хора може би отчаяно имат нужда Клеопатра да е бяла, за да ѝ придадат стойност, пише Тина Гарави, режисьорката на „Кралица Клеопатра“. Документалният сериал, втори сезон от поредицата „Африкански кралици“ на Джейда Пинкет Смит, ще тръгне на 10 май, но вече успя да предизвика грандиозно недоволство и дори дело срещу „Нетфликс“ заради решението владетелката да бъде представена като чернокожа.

„По време на снимките аз станах обект на огромна омраза онлайн – споделя режисьорката в текст, публикуван във „Варайъти“. – Египтяните ме обвиниха в афроцентризъм и че се опитвам да открадна историята им. Други заплашиха, че ще провалят кариерата ми, което, щеше ми се да им кажа, е смешно. Аз го правех успешно и сама, благодаря ви!“

Вижте още: ВЪЗМУЩЕНИЕ В ЕГИПЕТ ЗАРАДИ ЧЕРНОКОЖАТА КЛЕОПАТРА

Гарави твърди в коментара си за изданието, че осъзнава политическата тежест на представената в сериала теза.

„По време на проучването за снимките аз осъзнавах, че ако Клеопатра бъде въплътена от чернокожа актриса, това ще бъде политическа заявка. Помня, че като дете гледах „Клеопатра“ с Елизабет Тейлър. Бях запленена, но дори тогава имах усещането, че нещо не е наред. Наистина ли кожата ѝ е била така бяла? С тази нова продукция аз можех да разкрия отговорите около произхода на Клеопатра и да я освободя от задушаващата хватка, която Холивуд упражняваше над образа ѝ.

Защо Клеопатра не може да бъде с по-тъмен цвят на кожата? Защо някои хора имат нужда тя да бъде бяла? Като че ли нейната близост до бялата кожа ѝ придава стойност и за някои египтяни, изглежда, това има голямо значение.“

Режисьорката е родом от Иран и определя себе си като персийка. Произходът на Клеопатра, твърди тя, е бил приписван през годините на гърците, на македонците и на персийците. Познатите факти са, че гръко-македонското ѝ семейство – птолемейското ѝ наследство – се смесва с династията на селевкидите от Западна Африка, които са в Египет от 300 години, обяснява Гарави. Осем поколения делят Клеопатра от нейните птолемейски предци, „което прави възможността да е била с бяла кожа по-скоро ниска“.

„След 300 години, разбира се, можем спокойно да кажем, че Клеопатра е била египтянка. Но тя е била толкова гъркиня или македонка, колкото Рита Уилсън и Дженифър Анистън – и двете ги дели едно поколение от Гърция.“

Гарави изтъква важността да представи Клеопатра не само като изкусителка и фатална жена, но и като силен държавен лидер. Тя се позовава на сериала „Рим“, където „една от най-интелигентните, изискани и силни жени на света е представена като пошла и безпътна наркоманка“, но образът ѝ в този сериал е подминат с безразличие от обществото.

„Може би проблемът е не толкова, че съм режисирала сериал, в който Клеопатра е чернокожа, а че съм подтикнала египтяните сами да се разгледат като африканци и сега те са ми бесни заради това. Аз нямам проблем“, казва Гарави.

Не може да се твърди със сигурност, че Клеопатра е била чернокожа, признава самата режисьорка, но „можем да сме сигурни, че не е била бяла като Елизабет Тейлър“. Най-важното нещо, което зрителите на сериала трябва да осъзнаят, е, че това дори не е толкова историята на Клеопатра, колкото огледало за самите нас:

„Сякаш не осъзнаваме, че и до днес мизогинията все още ни държи. Трябва да освободим въображението си и смело да създадем свят, в който можем да изследваме историческите фигури без страх от сложността на образа им. Гордея се с „Кралица Клеопатра“ – нова версия на Клеопатра – и с екипа, с който създадохме продукцията. Ние построихме наново свят от преди 2 хил. години, когато на власт са били изключителни жени. Бих искала да прекарам директна връзка от Клеопатра до жените в Египет от Арабската пролет и до моите персийски сестри, които днес се бунтуват срещу един брутален режим. Никога преди не е било толкова важно да имаме жени лидери: бели или чернокожи“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg