Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Климатичните активисти ще си плащат за процедурата по отлепянето им

Издадените сметки минават одобрение от съда и не са глоби за протестите, изтъкват от полицията в Мюнхен

Климатичен активист от „Последна генерация“, залепен на червения килим в „Берлинале“ в знак на протест срещу държавното финансиране за индустрията с изкопаеми горива. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Климатичните активисти ще си плащат за процедурата по отлепянето им

Климатичен активист от „Последна генерация“, залепен на червения килим в „Берлинале“ в знак на протест срещу държавното финансиране за индустрията с изкопаеми горива. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Климатичните активисти в Мюнхен напоследък създават много работа на полицията в града и предстои да бъдат таксувани за допълнителния труд – активистите са получили сметки за процедурата по отлепянето им от най-различни повърхности и за разчистването след протестите им, съобщава „Зюддойче Цайтунг“. Към момента са им били издадени 13 сметки за 3250 евро, а в момента в процес на обработка са десет други процедури на обща стойност 2750 евро, казват от полицейското управление в града.

Основание за плащането е параграф в специална Наредба за полицейските разходи, според който служителите на реда може да налагат такси на провинилите се, ако щетите, нанесени от тях, са в размер между 36 и 1500 евро. Според говорител на полицията в сумата, която активистите трябва да изплатят на полицейското управление, се включени „всички разходи, които властите са направили за отлепянето на демонстрантите от пътищата, както и за осигуряване на подходящи мерки за сигурност по време на протестите им“.

Сметките за активистите не бива да се разглеждат като глоба, изтъкват от мюнхенската полиция, те минават през съдебна процедура за одобрение.

Един от протестиращите например се е оплакал пред местни издания, че получил известие за 250 евро, но от полицията уверяват, че всички издадени суми са сравнително ниски и служителите на реда не са се възползвали от пълната тежест на закона. До момента само две от сметките са били платени.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg