Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Климатичните промени са много по-страшни от коронавируса, твърдят учените

Светът много изостава в борбата с климатичните промени, се казва в доклад на ООН

Пожарникарите в Австралия се борят с пожар в щата Нов Южен Уелс на 2 февруари 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Климатичните промени са много по-страшни от коронавируса, твърдят учените

Пожарникарите в Австралия се борят с пожар в щата Нов Южен Уелс на 2 февруари 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Светът изостава в борбата с климатичните промени, а времето за реакция изтича бързо, предупреждава Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН. Това става ясно от доклад на организацията за глобалното затопляне през изминалата година, съобщава „Гардиън“. В документа се посочва, че 2019 г. е била най-топлата година, много хора по света не просто продължават да гладуват, но и броят им се увеличава, а други загиват или са принудени да изоставят домовете си заради необичайно горещо време или наводнения.

Според учените тези заплахи са далеч по-опасни от коронавируса и вниманието на световните лидери не бива да се отклонява от климатичните промени. Оценка на изминалата година пред ООН прави и Световната метеорологична организация, като се позовава на данни от агенциите към ООН за околната среда, здравето, миграцията и бежанците, както и от няколко научни центрове.

През януари стана ясно, че 2019 г. е била най-топлата за Земята от 141 години, а поне 84% от океаните и моретата са били изправени пред т.нар. „водна гореща вълна“. Температурата на въздуха по целия свят поставя рекорди, а особено притеснителна бе ситуацията на Южния полюс, където в първия месец на годината бяха отчетени температури от 20 градуса по Целзий.

Вижте още: ЯНУАРИ – НАЙ-ТОПЛИЯТ ОТ 141 ГОДИНИ

Изминалата година е била 32-та поред, в която на Земята се топи повече лед, отколкото замръзва. Интензивното топене на ледниците, съчетано с повишената температура на водата, качва нивата на океаните до най-високото им равнище, откакто човечеството прави замервания.

Климатичните промени са предизвикателството на нашето време. В момента далеч изоставаме от изпълнението на целите, които бяха поставени с Парижкото споразумение – казва Гутериш в доклада. – Времето, в което можем да избегнем най-лошото и да защитим обществата си, бързо изтича. Нуждаем се от повече амбиция, за да намалим вредните емисии, по-бърза адаптация и повече финансиране. Това е единственият начин да гарантираме по-сигурно, просперитетно и устойчиво бъдеще за всички хора на една здрава планета.

Докладът на ООН представлява каталог на времето през 2019 г., което става все по-екстремно заради климатичните промени, и човешките страдания, които това носи със себе си – коментира проф. Браян Хоскинс от Имперски колеж Лондон. – Показва ни заплаха за вида ни, много по-голяма от тази на всеки познат ни вирус – не бива да се отклоняваме от важната тема как да намалим парниковия ефект до нула колкото може по-скоро.

Според Световната метеорологична организация, глобалното затопляне за Европа означава, че днес на Стария континент вероятността да се появи гореща вълна е пет пъти по-висока. През 2019 г. високите температури са предизвикали преждевременната смърт на 1462 души, и то само на територията на Франция. Подобно е било положението в Индия и Япония, а Австралия започна и завърши годината с горещини.

Наводнения и бури, особено предизвикани от циклона Идай в Мозамбик, както и Фани в Азия, урагана Дориан в Карибския басейн, наводнения в Иран, Филипините и Етиопия са предизвикали миграцията на близо 22 млн. души през 2019 г., а през 2018-а 17 млн. души са се преместили заради лоши атмосферни условия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах