Климатичните промени са много по-страшни от коронавируса, твърдят учените

Светът много изостава в борбата с климатичните промени, се казва в доклад на ООН

Пожарникарите в Австралия се борят с пожар в щата Нов Южен Уелс на 2 февруари 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Климатичните промени са много по-страшни от коронавируса, твърдят учените

Пожарникарите в Австралия се борят с пожар в щата Нов Южен Уелс на 2 февруари 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Светът изостава в борбата с климатичните промени, а времето за реакция изтича бързо, предупреждава Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН. Това става ясно от доклад на организацията за глобалното затопляне през изминалата година, съобщава „Гардиън“. В документа се посочва, че 2019 г. е била най-топлата година, много хора по света не просто продължават да гладуват, но и броят им се увеличава, а други загиват или са принудени да изоставят домовете си заради необичайно горещо време или наводнения.

Според учените тези заплахи са далеч по-опасни от коронавируса и вниманието на световните лидери не бива да се отклонява от климатичните промени. Оценка на изминалата година пред ООН прави и Световната метеорологична организация, като се позовава на данни от агенциите към ООН за околната среда, здравето, миграцията и бежанците, както и от няколко научни центрове.

През януари стана ясно, че 2019 г. е била най-топлата за Земята от 141 години, а поне 84% от океаните и моретата са били изправени пред т.нар. „водна гореща вълна“. Температурата на въздуха по целия свят поставя рекорди, а особено притеснителна бе ситуацията на Южния полюс, където в първия месец на годината бяха отчетени температури от 20 градуса по Целзий.

Вижте още: ЯНУАРИ – НАЙ-ТОПЛИЯТ ОТ 141 ГОДИНИ

Америка за България

Изминалата година е била 32-та поред, в която на Земята се топи повече лед, отколкото замръзва. Интензивното топене на ледниците, съчетано с повишената температура на водата, качва нивата на океаните до най-високото им равнище, откакто човечеството прави замервания.

Климатичните промени са предизвикателството на нашето време. В момента далеч изоставаме от изпълнението на целите, които бяха поставени с Парижкото споразумение – казва Гутериш в доклада. – Времето, в което можем да избегнем най-лошото и да защитим обществата си, бързо изтича. Нуждаем се от повече амбиция, за да намалим вредните емисии, по-бърза адаптация и повече финансиране. Това е единственият начин да гарантираме по-сигурно, просперитетно и устойчиво бъдеще за всички хора на една здрава планета.

Докладът на ООН представлява каталог на времето през 2019 г., което става все по-екстремно заради климатичните промени, и човешките страдания, които това носи със себе си – коментира проф. Браян Хоскинс от Имперски колеж Лондон. – Показва ни заплаха за вида ни, много по-голяма от тази на всеки познат ни вирус – не бива да се отклоняваме от важната тема как да намалим парниковия ефект до нула колкото може по-скоро.

Според Световната метеорологична организация, глобалното затопляне за Европа означава, че днес на Стария континент вероятността да се появи гореща вълна е пет пъти по-висока. През 2019 г. високите температури са предизвикали преждевременната смърт на 1462 души, и то само на територията на Франция. Подобно е било положението в Индия и Япония, а Австралия започна и завърши годината с горещини.

Colibri april 2017

Наводнения и бури, особено предизвикани от циклона Идай в Мозамбик, както и Фани в Азия, урагана Дориан в Карибския басейн, наводнения в Иран, Филипините и Етиопия са предизвикали миграцията на близо 22 млн. души през 2019 г., а през 2018-а 17 млн. души са се преместили заради лоши атмосферни условия.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg