Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Климатичните промени – убийствено бързи за някои видове

Много растения и животни няма да преживеят глобалното затопляне, смятат учени

Керкини, Северна Гърция. Ако не вземем спешни мерки, гледки като тази ще стават все по-голяма рядкост. Снимка: Емил Георгиев - Климатичните промени – убийствено бързи за някои видове

Керкини, Северна Гърция. Ако не вземем спешни мерки, гледки като тази ще стават все по-голяма рядкост. Снимка: Емил Георгиев

Климатът се променя – и за това има толкова много доказателства, че дори Доналд Тръмп вече започна да вярва на учените. Глобалното затопляне е факт и ако цялото човечество не реагира адекватно и бързо – остава само да гледаме нещо като филм на ужасите на живо. Кои ще бъдат първите жертви?

Според изследователи от САЩ, най-уязвими са земноводни, влечуги и растения. Изследване на повече от 250 растителни и животински видове сочи, че тяхната способност за адаптация към промените в околната среда и температурите има много по-бавно темпо от това на бъдещите промени в климата.

Флората и фауната на тропическите видове са по-застрашени от тези в умерените зони, съобщава Би Би Си. Може би някои животни ще бъдат в състояние да се справят с повишаването на температурите, като се преместят в съседни  географски зони. Но други изглеждат обречени, защото живеят в изолирани райони, които не могат да напуснат – като природни резервати или в планини и на острови.

Еколозите са анализирали колко бързо видовете са променили своите климатични ниши (условия, при които могат да оцелеят) с течение на времето и с каква скорост в сравнение с тази на глобалното затопляне. Те са анализирали 266 растителни и животински популации, включително насекоми, земноводни, птици, бозайници и влечуги. Темповете на изменение в климатичните ниши са били много по-бавни – над 200 000 пъти – от прогнозираните изменения на климата, твърдят те.

„Като цяло нашите резултати показват, че темповете на промяна в климатичните ниши сред популации от растения и животни са значително по-бавни от прогнозираното темпо на климатичните изменения“, казват Тереза ​​Джезкова и Джон Уийнс от Университета на Аризона.

Двойна заплаха

Бозайниците и птиците изглежда са в по-добра позиция за оцеляване от земноводните и влечугите, защото те са развили способността да регулират собствената си телесна температура, каза д-р Уийнс.

„Други видове могат да повишат шансовете си за оцеляване като се преместят в по-хладни зони, но за много организми това не е опция. Те са двойно застрашени – от изменението на климата и от разрушаването на местообитанията им“, казва ученият пред Би Би Си.

За някои земноводни и влечуги може би е вече късно. На нас ни остава само да направим всичко възможно темпото, с което човечеството осъзнава проблема и се организира за действие, да не се окаже по-бавно от необходимото за оцеляването ни.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах