Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Клинт Истууд, Мартин Скорсезе и Джеймс Камерън подкрепиха искане на кина за финансова помощ

Собствениците на киносалони в САЩ с отворено писмо, в което настояват за спешна помощ с пари от бюджета за коронакризата

Този киносалон на „Regal Cinemas“ в Ню Йорк не е свалял табелата „Временно затворено“ от средата на март 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Клинт Истууд, Мартин Скорсезе и Джеймс Камерън подкрепиха искане на кина за финансова помощ

Този киносалон на „Regal Cinemas“ в Ню Йорк не е свалял табелата „Временно затворено“ от средата на март 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Носителите на „Оскар“ Джеймс Камерън, Клинт Истууд и Мартин Скорсезе подкрепиха отворено писмо на собствениците на киносалони в Америка, които настояват за финансова помощ срещу последствията от коронакризата. Авторите на писмото, адресирано до Американския сенат и Камарата на представителите, заявяват тревогата си за бъдещето на индустрията.

Пандемията от Ковид-19 е нанесла унищожителен удар на американските киносалони и филмова индустрия. Без външна финансова помощ „кината може да не оцелеят след пандемията“, се казва в писмото. Подписи в него са поставили над 70 режисьори и продуценти. Подкрепа са изразили още от Националната асоциация на собствениците на кина, Гилдията на режисьорите в Америка и „Motion Picture Association“, в която влизат петте най-големи холивудски студиа и „Нетфликс“. Всички те настояват да се отделят пари за сектора от бюджета, заделен за справяне с коронавирусната пандемия, или да влязат в сила нови предложения, които да подпомогнат кината.

Пандемията принуди американските киносалони да затворят в средата на март. Големите вериги „AMC Entertainment“ и „Regal Cinemas“ вече отвориха някои от салоните си, затворени обаче остават вратите им на двата най-големи пазара в страната – в Лос Анджелис и Ню Йорк. Опитите зрителите да бъдат върнати в кината са неуспешни, ако се съди по боксофис данните спрямо миналата година. Това бе и причината почти всички големи проекти на холивудските студиа да бъдат отложени за 2021 г.

Такава е ситуацията при големите киновериги. Около 69% от по-малките и средноголеми компании в сектора ще бъдат изправени пред фалит или ще се наложи завинаги да затворят, се казва в отвореното писмо.

„Кината са жизненоважна индустрия, представяща най-доброто, което американският талант и креативност имат да предложат. Но сега се страхуваме за тяхното бъдеще“, се посочва в  писмото.

Сред най-авторитетните имена, подкрепили искането на финансова помощ, са продуцентите на филмите за Джеймс Бонд Барбара Броколи и Майкъл Дж. Уилсън, режисьорката на „Жената чудо“ Пати Дженкинс и режисьорът и продуцент на екшън филми Майкъл Бей.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС