Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Клинт Истууд осъди за $6,1 млн. литовска компания

Фирмата, която произвежда и търгува с конопено масло, използвала неправомерно образа и името на актьора

Клинт Истууд в сцена от филма „Трафикантът“, 2018 г.  - Клинт Истууд осъди за $6,1 млн. литовска компания

Клинт Истууд в сцена от филма „Трафикантът“, 2018 г.

Клинт Истууд и компанията „Garrapata“, която държи правата върху образа му, спечелиха дело за 6,1 млн. долара срещу литовска компания за неправомерното използване на лика на актьора. Фирмата, която се занимава с търговия на конопено масло, използвала без разрешение портрет на актьора и оставила потребителите си с впечатлението, че Истууд подкрепя бизнеса им, се посочва в съдебните документи, цитирани от „Ню Йорк Таймс“.

Истууд завежда преди година две дела по случая във федералния съд в Лос Анджелис, едното е срещу трима производители и търговци на конопено масло. Продуктите им били включени в изфабрикувана статия, в която се заявява, че в интервю 91-годишният Клинт Истууд одобрява конопеното масло. Интервюто се оказва измислено. Използвана е снимка с актьора от участието му в шоуто „Today“, а линк в статията води към онлайн сайтове, търгуващи с въпросните продукти. Второто дело е срещу десет онлайн сайта, които препродават продуктите с конопено масло.

Съдът е постановил, че литовската компания трябва да плати 6 млн. долара в обезщетения на Истууд за неправомерното използване на името и лика му, както и около 95 хил. долара юридически разноски. Компанията има пълна забрана да използва името и образа на Истууд за в бъдеще.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах