Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Клонираха ухото на Ван Гог

Хем изкуство, хем наука

Ухото в изложбата е истинско, може и да чува! - Клонираха ухото на Ван Гог

Ухото в изложбата е истинско, може и да чува!

Центърът за изкуства и медии в германския град Карлсруе показа в изложба клонинг на отрязаното ухо на Ван Гог.

Това стана възможно, благодарение на холандската артистка Диемут Стребе. Тя комбинирала изкуството и науката, за да направи реплика от плът без кръв на ушната мида на художника.

Стребе е използвала генетични семпли, предоставени любезно от пра-пра-правнука на Тео ван Гог- братът на Винсент ван Гог. Гените в „творбата“ са около 1/16 същите, в това число и Y- хромозомата, която се предава по мъжка линия.

„Не беше никак трудно да накарам Лиюв ван Гог да участва в проекта. Съгласи се на секундата, много му хареса идеята”, обяснява Стребе в интервю за „Асошиейтед прес“.

Стреб, която от години живее в Америка, споделя, че ухото е създадено с помощта на 3D принтер в Бостънската болница Brighamand Women’s Hospital. То се съхранява в подхранваща течност, която ще му позволи да „живее“ години напред.

Ухото може да чува чрез микрофонна система, свързана с компютър, който генерира нервни импулси от различните звукови сигнали в реално време. Посетителите на изложбата могат дори да говорят на ухото.

2

Пред ухото има микрофон, за му кажете нещо.

3

В това прозрачно куфарче ухото на теория може да „живее“ години.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg