Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Клоунът е безсмъртен. Всеки знае това

Прочутият Димитри, приятел и ученик на Марсел Марсо, почина на 80 години

С прическата си тип „купа“ и беззъба усмивка в уста, която би натъпкал с пинг-понг топчетата, с които жонглира през годините, Димитри дълго се изявява като самостоятелен артист. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Клоунът е безсмъртен. Всеки знае това

С прическата си тип „купа“ и беззъба усмивка в уста, която би натъпкал с пинг-понг топчетата, с които жонглира през годините, Димитри дълго се изявява като самостоятелен артист. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Клоунът Димитри, един от най-забавните хора в Швейцария, ученик на Марсел Марсо, почина на 80 години. Мъж на малко думи в държава с четири официални езика, Димитри говореше на публиката с комбинация от наивен, непохватен хумор с акробатика и умения в богат репертоар от музикални инструменти.

Димитри си е отишъл в дома си във вторник. Той не е бил болен и причината за смъртта е все още неустановена.

Якоб Димитри е роден през 1935-а в швейцарския град Аскона. Още на 7 г. знае, че ще стане клоун. През 1958 г. се запознава с френския мим Марсел Марсо (1923 – 2007), идол на младежа – той започва да го обучава и двамата се сприятеляват. Година по-късно Димитри прави първото си изпълнение.

С прическата си тип „купа“ и беззъба усмивка в уста, която би натъпкал с пинг-понг топчетата, с които жонглира през годините, Димитри дълго се изявява като самостоятелен артист. В крайна сметка през 2009 г. създава семейна трупа – „Ла Фамилия Димитри“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

През 2012-а, когато вече е в 70-те си години, той представи солово шоу, фокусирало се върху изначалната клоунада, без никакви излишни украшения.

„Аз съм по-скоро позитивен, оптимистичен и весел клоун, без да съм плиткоумен – каза Димитри в интервю на 70-ия си рожден ден. – Не се вписвам в клишето на тъжния, меланхоличен клон със сълзи – макар и да съм си рисувал такива под очите.“

През годините той многократно е упражнявал и благотворителна дейност. През 1995-а, като посланик на УНИЦЕФ, той посети Сараево, тогава във война. Преди шест години пък пътува до Конго с активисти за защита на човешките права.

Репортаж от миналата година на швейцарската държавна телевизия RTS от дома на Димитри го показа все още подвижен и бодър.

„В ума си съм още млад. И в тялото също – каза той. – Клоуните са безсмъртни. Всеки знае това.“

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах