Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Клоуни протестират срещу Стивън Кинг

Пениуайз ужасява своите събратя, заради него децата се страхували от тях

Страшните клоуни не са истински клоуни, предупреждават от Световната асоциация на клоуните преди премиерата на „То“.   - Клоуни протестират срещу Стивън Кинг

Страшните клоуни не са истински клоуни, предупреждават от Световната асоциация на клоуните преди премиерата на „То“.

Религиозни маниаци в Русия протестират срещу неизлязъл още филм за император Николай II; в Мемфис, Тенеси, кинозрители протестират срещу прожекциите на „Отнесени от вихъра“, а други – срещу спирането на „Отнесени от вихъра“. Не остават по-назад от общата тенденция и клоуните. Тяхното сериозно, но всъщност смешно възмущение (винаги е смешно, когато клоуни протестират срещу Краля), е от това, което вторият филм „То“ по едноименния роман на Стивън Кинг причинява на причинява на професията им, още преди премиерата си.

Завръщането на Пениуайз, клоуна от канализацията, ужасява не само кинозрителите. Уплахата е обзела и гилдията на клоуните, въпреки че продуцентите на филма „То“ (по кината от 8 септември) твърдят, че това е просто „поредният злодей в дългата история на жанра“.

Дейвид Катценбърг, един от продуцентите, чул, че клоуните са „побеснели“, но намира гнева им за „абсурден“, според думите му пред „Ю Ес Ей Тудей“.

В основата на клоунските жалби е твърдението им, че заради филма все по-често остават без работа. Пред „Ю Ес Ей Тудей“ друг продуцент, Сет Греъм-Смит, обяснява:

Вратарите от Националната хокейна лига не протестираха срещу  Джейсън Ворхийс (антагонистът от поредицата „Петък, 13-ти“, носещ маска на хокеен вратар), а производителите на детски играчки не нападнаха създателите на Чъки (зловещата кукла-убиец пот поредицата „Детска игра“). Във филмите на ужасите е прието да се изкривява ролята на неща, които изглеждат безобидни — именно, защото ги смятаме за безобидни“.

Образзът на убиеца-психопат Джейсън от „Петък, 13-ти“не предизвика протести сред хокейните вратари.

В новата адаптация на класиката на Стивън Кинг в ролята на зловещият танцуващ клоун Пениуайз е Бил Скарсгард. Вероятно за клоуните не е без значение и това, че тази есен в новия сезон на „Зловеща семейна история“ се завръща извратеният клоун Туисти.

Клоунът Туисти от „Зловеща семейна история“ има още по-ужасяващ вид от Пениуайз.

В собствения си сайт Световната асоциация на клоуните (САК) призовава към различаването на „страшните клоуни“ от тези, които осигуряват добро настроение и семейни забавления.

Точно както в случаите с къщи, обладани от духове, и „доктори“ с хирургически инструменти и моторни резачки, зрителите би трябвало да осъзнават, че това не са истински къщи, нито истински доктори, нито истински клоуни. Те са фиктивни герои – злодеи, измислени за да плашат публиката. По същият начин и хората, облечени и гримирани като страшни клоуни, не са „истински клоуни“. Те взимат  нещо невинно и безопасно и го извращават така, че да създават страх сред публиката“, обясняват от САК.

През април Стивън Кинг написа в Туитър, че доста клоуни са му много ядосани:

Съжалявам, повечето от вас са чудесни. Но… хлапетата винаги са се страхували от клоуни – добави той. – Не убивайте пратеника заради съобщението“.

Президентът на САК Пам Муди е била една от сърдите на Кинг заради романа му от 1986 г., в който клоунът Пениуайз преследва деца и възрастни в Дери, Мейн.

Той въведе концепцията за този герой – каза Муди пред „Холивуд рипортър“.  – Това е научно-фантастичен образ. Пениуайз не е клоун и няма нищо общо с клоуните.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg