Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Клубът на писателките: Нека да се чуе и женският глас

Здравка Евтимова, Леа Коен и Милена Фучеджиева започнаха тур на Клуба на българските писателки в големите столични книжарници.  - Клубът на писателките: Нека да се чуе и женският глас

Здравка Евтимова, Леа Коен и Милена Фучеджиева започнаха тур на Клуба на българските писателки в големите столични книжарници.

Клубът на българските писателки пое на тур из големите книжарници. Първата спирка от тяхната офанзива бе в четвъртък по обяд в книжарницата на „Бард“ на ул. „Граф Игнатиев“ в центъра на София. Председателката Леа Коен и две от дамите в Клуба – Здравка Евтимова и Милена Фучеджиева представиха на столичната общност бъдещата си дейност и цели.  

„Радвам се, че Леа Коен поведе това хоро като един истински борец, човек, който не се страхува от нищо, който е високо почтен и талантлив, – заяви Здравка Евтимова. – Една от целите на нашия Клуб е и да си оказваме помощ една на друга. Когато бях в Брюксел, в една френскоезична писателска общност, останах силно впечатлена от взаимната грижа – когато се чуе за конкурс, ти казват – създал си нещо, прати го там веднага… Когато напишеш текст, можеш да разчиташ да го погледнат и да ти помогнат с мнението си. Ето това е една реална помощ. У Леа Коен виждам въплъщение на човека, който олицетворява този европейски и световен писателски дух“.

„Мъжете писатели са следвани от кохорти фенки, които са много щедри към тях, – обясни Милена Фучеджиева. – Знаем, че в Америка президентът се избира основно от жени и е много важно той да е привлекателен, освен добър политик. Няма да е същото, ако не е привлекателен. В България е същото и с писателите – след Калин Трезийски, Георги Господинов, Алек Попов вървят тълпи от жени. Мъжете обаче не показват така явно, че харесват жените писателки, не ги подкрепят открито. Ние сме по някакъв чисто балкански начин онеправдани. На нас се гледа като на не толкова равни на талантливите мъже. В този Клуб ще работим за това да бъдем оценявани според таланта си. Дори в една Америка, в която равенството между половете е толкова важно, когато демократите трябваше да избират кого да пратят на президентските избори – черен кандидат или бяла жена, те отново избраха мъжа. Хилъри Клинтън беше с много по-голям политически опит от Барак Обама, но те избраха него. Защото е мъж. Това доказва и твърдението на Джон Ленън: „Жената е негърът на света“.

„Бихме искали да се чува и женският глас – както в литературата, така и в обществото, – каза Леа Коен. – Не само мъжете да имат право на коментар и мнение. За мен този път не е изминат. Приемете го като една проява на феминизъм – не на синдикалния, ние не се борим за това, а за интелектуалния феминизъм“.

Следващата спирка от тура на писателките е в събота, 15 ноември, от 18 ч. в книжарница „Гринуич“ на бул. „Витоша“. Темите са: литература, тоталитаризъм и секс.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Върхът у мен

ДС