Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ключът към „Силата се пробужда“

Къде е Люк Скайуокър? Кой е Люк Скайуокър? Той ли е наистина човекът, когото мислим, че познаваме?

Мистериозна фигура се появи в един от трейлърите на филма. Това ли е Люк Скайуокър и какво се е случило с него през изминалите 40 години? - Ключът към „Силата се пробужда“

Мистериозна фигура се появи в един от трейлърите на филма. Това ли е Люк Скайуокър и какво се е случило с него през изминалите 40 години?

Люк Скайуокър се превърна от персонаж в двигател на сюжета в предстоящия Епизод VII от „Междузвездни войни“. Мистериозен обект, който движи цялата история, пъзел, който героите опитват да подредят. Липсващият елемент.

За всеки, който търси Люк, едно е ясно – Марк Хамил със сигурност е в „Силата се пробужда“. Но липсата на лицето му в трейлърите и постерите хвърли феновете в загадка – къде е мъжът, величан някога като последния джедай?

„Не сме го забравили – обясни режисьорът Джей Джей Ейбрамс. – Надявахме се, че хората ще са загрижени, но има много неща, които не са на постера. Със сигурност Люк е много важен аспект от историята.“

Въпросът „Къде е Люк?“ е един от онези, на които филмът ще даде отговор. И няма как да го научим предварително.

Не „къде“, а „кой“

Този въпрос всъщност е нещото, накарало Ейбрамс да се съгласи да режисира „Силата се пробужда“.

„В контекста на разговорите за историята и излагането на идеите ни, му казах едно – Кой е Люк Скайуокър“, каза Кейтлин Кенеди, президент на „Лукасфилм“, пред „Ентъртейнмънт уикли“ през август.

Тя заяви, че не може да обясни значението на този въпрос. От него обаче могат да произтекат много неща. И всяко от тях би могло да е вярно.

Кой е Люк Скайуокър? Той ли е наистина човекът, когото си мислим, че познаваме? Дали суровото джедайско обучение и емоционалните и физически белези на битката, да не споменаваме и знанието, че галактически тиранин му е баща, не са оказали влияние върху момчето, така дълго копняло за приключения?

Прав ли е бил Йода за него, когато го нарече импулсивен и нетърпелив? Когато му заяви, че ако избере бързия и лесен път, както е направил Вейдър, ще стане агент на злото? „Завръщането на джедаите“ изглежда опроверга Йода. Вейдър бе победен, императорът също, а балансът – каквото и да значи това – бе възвърнат в Силата.

Но какво, ако Йода е бил заблуден воин, изкривен от цинизма от своите години борба от добрата страна? Ами ако Люк е много по-благороден, отколкото признава малкото зелено човече? Възможно е Люк да се е отдал на саможертва, което го е отчуждило от неговите приятели и близки – колкото и той да им липсва.

Никой от тези въпроси Ейбрамс няма да коментира сега. Отново – само филмът ще им отговори. Но той все още би коментирал друга примка, привлякла го към Силата. „Кой е Люк Скайуокър?“ Т.е. кой наистина е?

В трейлъра от 19 октомври Хан Соло казва на Рей и Фин:

„Всичко е вярно. Тъмната страна. Джедаят. Всичко“.

И те слушат като тийнейджъри, на които се казва, че Дядо Коледа е истински. Ако изглежда неправдоподобно, че герой от войната може да се забрави толкова бързо, попитайте средностатистически 20-годишен младеж кой е Оди Мърфи (бел. ред. – знаменит американски офицер от Втората световна война). Запитайте и 40-годишен и ще получите това, което търсите.

Забравени герои

Създателите на филма не са забравили за Люк, но останалите в галактиката може и да са.

„Това, което най-силно ме зашемети, беше идеята, че правим история, позиционирана 40 години след „Завръщането на джедаите“. Това означава, че там ще има поколение, за което Люк Скайуокър, Хан Соло и Лея ще бъдат само мит – казва Ейбрамс. – Те биха били толкова остарели и легендарни като преданието за крал Артур. Ще има герои, които сигурно са чували за тях, както и такива, които не са. Люк, Хан и Лея ще са хора, в чието съществуване младите може и да вярват, но може и да смятат за приказка.“

Това е особено вярно за Рей, героинята на Дейзи Ридли, млада жена, изоставена на пустинната планета Джаку като дете и принудена да води мизерен скитнически живот сред зловещи бойни сметища.

„За някой, който живее сам и се бори без образование или подкрепа отнякъде, който живее буквално в средата на нищото, кой знае дали е чувал за тези неща – казва режисьорът. – Така че идеята за човек, който тепърва започва да научава, че джедаите са истински, че Силата съществува – е невероятно интригуваща.“

Фин на Джон Бойега, израснал от дете като щурмовак в Първия ред, всъщност е чувал за Люк Скайуокър, но му е дадена една доста различна картина за джедая.

„Фин израства от пепелта на Империята – казва Бойега. – Той е учен за Люк Скайуокър, знае историята му. Но това е като да се присъединиш към армията и след това да научиш за един от най-големите врагове на страната си. Има този ефект върху него. Но по отношение на Силата съществува момент, в който Фин по някакъв начин се пита какво е това. Какво е Силата, каква роля играе Люк във всичко това?“

Хан Соло, от друга страна, не буди същия страх. Фин се пита „Хан кой?“.

„Като щурмовак той навярно е получил разводнени сведения за Хан Соло или нещо такова – обяснява Джон Бойега. – Той няма същата магическа, митична, историческа осанка. Доста е забавно да играеш някой, който не знае наистина кои са тези хора.“

Героят на Бойега се оказва със светлинния меч, който някога е принадлежал на Люк, и на бащата на Люк преди това. Оръжието последно е било видяно да пропада в пропастта, след като Дарт Вейдър отряза ръката на Люк преди да му открие, че е негов баща. В новия филм именно мечът е важно парче от пъзела, който ще изясни съдбата и местонахождението на джедая.

Вечеря за петима

Ето още един елемент от загадката – от нашия свят, от преди много време, юни 2005 г. В предаване, наречено „Вечеря за петима“, Марк Хамил бе част от дискусия как си представя бъдещето за Люк Скайуокър. Изглеждаше мрачно.

Срещу него тогава стоеше Джей Джей Ейбрамс – години преди дори да има идея да режисира нов филм от „Междузвездни войни“, и то отново с актьора. Тогава Ейбрамс заяви, че още преди време Хамил е имал цялата концепция за развитието на Скайуокър.

Откак клипът от 2005 г. започна да циркулира отново в социалните мрежи, феновете се чудят все повече – дали нещо от идеите му е намерило пътя си към „Силата се пробужда“? Тогава обаче Ейбрамс не откри нищо, просто загадъчно се усмихна с думите, че определено би било интересно да се види.

Хамил говори

Въпреки че не можем да отговорим на въпроса „Къде е Люк Скайуокър“, имаме шанса да проследим човека, който го играе. Но Марк Хамил също бързо вади енигматична усмивка, когато разговорът наближи твърде много до историята в „Силата се пробужда“.

Журналист: – Кое е най-интересното наставление, което получихте от Джей Джей, докато навлизахте в персонажа си?

Марк Хамил: – Бих искал да отговоря на това, но ще издам тайни от Епизод 7.

Не е лесно и за него. Всеки иска да разбере къде е Люк, а една определена група прави особено сложни отказите на актьора.

„Това са малките деца – признава той. – Защото те не разбират договорите ми да не говоря за филма, те просто искат да знаят какво става. Не е лесно, но чакането скоро ще свърши.“

Но каквото и да си е представял Хамил преди десет години, бъдещето на Люк зависи единствено от собственото ни въображение.

„Това е красотата на историята, оставя много на въображението на публиката – казва той. – Историята на Люк е на момче, което от фермер става джедай. Винаги съм мислел, че би било забавно да го сравним с Джеймс Бонд. Все едно разказваш как той получава лиценза си да убива, а след това спира и никога повече не продумва какви са били приключенията му. Но това е само структурата на филма, така че оставям другото на публиката.“

Грешни въпроси

Някои фенове – по-специално случайните – се чудят дали маскираният и обсебен от Дарт Вейдър Кило Рен не е Люк под прикритие. Но това удобно пренебрегва факта, че актьорът Адам Драйвър играе Кило Рен. Така че това може би не е най-доброто предположение.

Далеч по-допустима догадка е, че Люк всъщност е в трейлъра, като забулената фигура, която докосва R2-D2 с механизирана дясна ръка. Във видеото от април зад кадър говори Скайуокър – с думи, заети от сцена в „Завръщането на джедаите“. В тях героят разказва за чувствителността на Силата и в момента, в който виждаме кадъра с дроида, Люк заявява:

„Аз я имам“.

Ейбрамс не подвърждава или отхвърля нищо:

„Най-благодарен съм, че всеки задава въпроси – но усмивката му предполага, че се наслаждава на агонията ни. – Опитваме се да дадем на хората добър вкус. Но трябва да сме внимателни да не им дадем прекалено много хапки. Пренасищат се. Може да започнат да се чувстват като че са видели целия филм преди наистина да са“.

Попитан кой е правилният въпрос, който феновете трябва да задават за Люк, отговорът на Хамил е прост – че не трябва да има въпроси, просто трябва да се види новия и свеж подход в сагата. Той си спомня и когато Джордж Лукас добавил „Епизод IV“ към първия „Междузвездни войни“. Хамил го попитал защо го прави, а Лукас отвърнал:

„Искам публиката да има усещането, че навлиза в приключение. Това ще се случи. Те знаят, че всичко това се случва пред очите им, което отваря нов прозорец за вълнение“.

Къде…? Кой…?

Единственият правилен въпрос в момента е „Кога“.

Люк Скайуокър ще се радва да ни види отново на 18 декември.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Къде е Люк?

Bookshop 728×90