Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ключовете за музея на Яворов най-сетне в сигурни ръце

Предстои конструктивен ремонт на сградата

Директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов с ключовете за къщата, където е живял Пейо Яворов. Вдясно - зам.-кметът Тодор Чобанов и бившият собственик Васил Панчев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Ключовете за музея на Яворов най-сетне в сигурни ръце

Директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов с ключовете за къщата, където е живял Пейо Яворов. Вдясно - зам.-кметът Тодор Чобанов и бившият собственик Васил Панчев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

След дългогодишни перипетии сградата на ул. „Раковски” № 136, в която Пейо Яворов прекарва последните месеци от живота си, вече не е частна собственост. В двора на дома музей, пред официални лица, писатели и журналисти, досегашният собственик Васил Панчев предаде символично и реално  връзката ключове от къщата на новия собственик Столична община – в лицето на зам.-кмета по културата д-р Тодор Чобанов. Той от своя страна ги връчи на директора на Националния литературен музей Атанас Капралов.

„Днес отваряме нова, щастлива глава в една история – като историк мога да кажа, че днес ние просто изпълнихме своя дълг – към историята, към гениалния поет и към бъдещите поколения. Макар пътеката, по която вървяхме през последните 25 години да беше трънлива, ние изпълнихме най-накрая своето задължение да гарантираме на българския народ, че това място ще бъде музей”, каза доц. д-р Чобанов и пожела и други знакови места на българската духовност и идентичност да заемат полагащото им се място.

Зам.-кметът Тодор Чобанов (вдясно) приема символично имота от предишния му собственик Васил Панчев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Изпълнихме с чест и достойнство тази мисия, ние пазим не само паметта на големите български поети и писатели, ние се опитваме да пазим и духа на България и ще продължаваме да го правим с цялото си сърце и в бъдеще”, каза директорът на музея на българската литература Атанас Капралов.

Той изрази задоволството си, че се е изпълнила една от целите, които си поставил още когато заел поста: „До края на моя мандат тази къща да бъде върната или на държавата, или на Общината, за да се защити обществения интерес”.

След кратка обиколка на трите стаи на втория етаж, които сега заема музеят, празникът продължи в двора на къщата с музикални изпълнения на квартет „Светоглас“ (във формат трио), а известни български поети и писатели – Георги Константинов, Бойко Ламбовски, Здравка Евтимова и други – четоха стихове на Яворов и свои произведения, посветени на големия поет.

Писателката Здравка Евтимова изнесе емоционална реч на събитието. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Поетите Недялко Йорданов и Георги Константинов бяха част от церемонията в двора на къщата музей „Яворов“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Борбата за запазването на къщата на ул. „Раковски” започва преди 25 години, а през 1999-а имотът преминава в частни ръце. Нейните собственици през годините – финансистът Емил Хърсев и бизнесмените Володя Лозанов и Васил Панчев – запазват стаите, които е обитавал поетът, като музей, но няколко пъти ипотекират имота. Правят и един козметичен ремонт на фасадата на сградата.

На 27 септември тази година кметът Йорданка Фандъкова обяви, че след два неуспешни опита Общината е успяла да купи предложения на търг имот за 1,285 млн. лв. с ДДС. Днес д-р Чобанов потвърди, че догодина Общината ще започне реставрация на сградата, която се нуждае от конструктивно укрепване. За целта в бюджета ще бъдат заложени около половин милион лева.

Гостите на събитието можаха да разгледат стаите, обитавани от поета Пейо Яворов и съпругата му Лора.

Портретите на двамата съпрузи. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Бюрото на Яворов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Настолна лампа на бюрото на поета. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимки с любимите руски писатели на Яворов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Писмото, оставено от поета на 29 ноември 1913 г., когато съпругата му Лора се застрелва и Яворов прави първия си опит да се самоубие: „Моята мила Лора се застреля сама. Ида и аз подир нея“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg