Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Кметът Фандъкова: Няма да се строи в Борисовата градина, само подземен паркинг

Предложенията, които ще бъдат подложени на дебат на последното обсъждане на ПУП на парка

Възстановеният розариум в Борисовата градина. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Кметът Фандъкова: Няма да се строи в Борисовата градина, само подземен паркинг

Възстановеният розариум в Борисовата градина. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Няма да има ново строителство в Борисовата градина, с изключение на подземен паркинг на мястото на автокъща „Капитолия“. Самата тя ще бъде премахната, а на нейно място да бъде изграден атракциона „Кривите огледала“. Това гласят част от предложенията на Йорданка Фандъкова по представения за обществено обсъждане проект, които столичният кмет настоява да бъдат включени в окончателния вариант на Подробно устройствения план (ПУП) на парка. Заключителната дискусия за ПУП на Борисовата градина е на 26 юни в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Кметът Фандъкова предлага да не се възстановява сградата на Климатичното училище, каквото е предложението в проекта на архитект Ковачев, спечелил конкурса за изработка на ПУП. Теренът да бъде запазен като част от зелената система на Борисовата градина.

Конната база и базата на „Спортна София“ да се запазят на местата, на които са, Фандъкова не приема предложението да бъдат преместени на нови терени в парка:

„Конната база от години е място, на което децата на София се запознават с конния спорт, а много деца със специални потребности идват тук със своите родители“.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Кметът предлага да не се допуска никакво ново строителство на сгради за създаване на „Музей за зелена памет“ на мястото на автокъща „Капитолия“:

„За осигуряване на достъпа до парка, без да се допуска движение на автомобили в него, подкрепям предложението за изграждане на подземен паркинг под съществуващия в момента терен на автокъщата.

Да се разгледа възможността за възстановяване на атракциона „Кривите огледала“ в съществуващата в момента малка сграда на терена на автокъща „Капитолия“. Автокъща „Капитолия“ да бъде премахната от Борисовата градина“.

Фандъкова отказва да се застроява имотът на съществуващия преди години ресторант „Тенекиите“; да не се допуска създаването на нови паркови оси при Обелиска и от стадион „Юнак“ към Розариума.

Вижте още: ПЪРВОТО ЪГЪЛЧЕ НА БОРИСОВАТА ГРАДИНА Е ГОТОВО

„В специфичните правила и норми да се опишат ясно допустимите дейности за реконструкция и ремонт на съществуващите спортни съоръжения – казва Фандъкова. – Те трябва да бъдат запазени като обществена база за спорт, като не се допуска увеличаване на съществуващата застроена площ.

Да се преосмисли подлезът при Строителния техникум и да се предложи вариант за широко и безопасно пешеходно преминаване на ниво терен между Борисовата градина и градската територия. Вкарването на пешеходното движение в подлез ще затрудни придвижването на пешеходците“.

Кметът настоява да се подобри структурата на веломрежата в парка на местата на връзка с околните територии:

„Политиката на Столична община да поощрява велосипедното движение изисква да се отдели особено внимание на възможността за безпрепятствен и удобен велосипеден достъп от съседните територии, като се гарантира безопасността на пешеходците.

Да се изследва възможността на мястото на предвидените с плана пасарелки с ограничен до техническия им минимум размер да се предвидят по-широки и съвременни преминавания с подходящи наклони, за да се осигури както преминаване на пешеходци и велосипеди, така и пространствена връзка на територията на Борисовата градина с околните квартали“.

Йорданка Фандъкова подчертава, че не подкрепя предложението в проекта за изграждане на атракционна железница в част от участък на съществуващата жп линия; настоява да се прецени възможността за разширяване на обхвата на плана, като се присъедини и територията около река Аджибарица, граничеща с парка, която попада в плана на жилищния комплекс „Дианабад“.

Вижте още: БОРИСОВАТА ГРАДИНА – ПАРК, ПАРКИНГ ИЛИ СТРОИТЕЛНА ПЛОЩАДКА?

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3